Banca Centrală Europeană (BCE) analizează costurile retragerii bancnotelor de 500 de euro, pe fondul temerilor că acestea contribuie la activitățile criminale și la finanțarea terorismului, dar nu a luat încă o decizie, a declarat Doris Schneeberger, șefa diviziei pentru managementul bancnotelor a instituției financiare, transmite Bloomberg.
Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat în februarie că reprezentanții băncii centrale se gândesc dacă să retragă de pe piață bancnota de 500 de euro, cea mai valoroasă aflată în circulație, scrie News.ro
Schneeberger a precizat luni că în prezent sunt analizate detaliile tehnice legate de o astfel de măsură.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Nu s-a decis încă dacă o vom face sau nu. Cred că oamenii încă folosesc bancnotele de 500 de euro, există încă încredere în aceasta, dar vedem că cererea scade”, a explicat ea la conferința “The Future of Cash” (Viitorul numerarului) care a avut loc la Paris.
Pe lângă îngrijorările legate de contrabandă și spălarea de bani, viitorul bancnotelor cu valoare mare și chiar al numerarului în general a fost pus sub semnul întrebării ca urmare a utilizării în creștere a plăților electronice și a monedelor electronice.
Schneeberger a mai spus că relatările din presă legate de viitorul bancnotei de 500 de euro ar fi putut să creeze o anumită neîncredere în populație în legătură cu bancnotele de valoare mare, dar a adăugat că există încă tranzacții foarte, foarte mari în numerar în zona euro.
”Nu există nicio legătură între utilizarea numerarului și piața neagră sau gri, a precizat reprezentanta BCE.
Publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat săptămâna trecută că retragerea pe pe piață a bancnotei de 500 de euro ar costa peste 500 de milioane de euro.
Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor BCE și șef al băncii centrale germane, a afirmat într-un interviu acordat în martie publicației Funke Mediengruppe că eliminarea bancnotei de 500 de euro ar reprezenta o problemă de ordin logistic și nu ar reduce în mod semnificativ activitățile ilegale.
Alain Gerbier, director a departamentului de numerar al Băncii Franței, a afirmat că numerarul va continua să existe.
CITEȘTE ȘI Guvernul clarifică noua grilă de salarizare: Nu va fi aplicată decât celor cu salariu mai mic“Banca Franței este angajată într-o serie de schimbări majore și punem în practică proiecte mari pentru a avea un circuit solid de numerar în Franța, pentru a fi mai eficient. Dacă facem asta este pentru că credem cu adevărat că sfârșitul cash-ului nu va veni mâine.
Schneebergerv a spus și ea că dacă numerarul va dispărea, acest lucru trebuie să vină la dorința consumatorilor.
Viitorul numerarului a fost susținut și de reprezentanți ai Băncii Angliei și ai Rezervei Federale, participanți la reuniune.