Autoritățile din Italia și mai multe companii financiare au convenit luni seara înființarea unui fond de circa 5 miliarde de euro pentru susținerea băncilor cu probleme să atragă capital și să scape de creditele neperformante, în cadrul eforturilor de calmare a îngrijorării investitorilor și de evitare a unei crize, relatează Bloomberg.
Noul fond, numit Atlante, va fi susținut de numeroase instituții, a anunțat managerul acestuia, Quaestio Capital Management SGR, după discuțiile care au durat mai mult de o săptămână, între bănci, asigurători și banca de stat Cassa Depositi e Prestiti, scrie News.ro
Fondul ar putea fi în valoare de circa 5 miliarde de euro, a anunțat directorul general al Banca Popolare dell’Emilia Romagna Scarl, Alessandro Vandelli.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Italia încearcă să ajute băncile neprofitabile să atragă investitori privați și să evite pierderile pentru creditorii acestora, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) amplifică presiunile asupra țării, să rezolve problema creditelor neperformante estimate la 360 de miliarde de euro.
Cu economie care încearcă să își revină din recesiune, premierul Matteo Renzi a încheiat un acord în acest an cu Comisia Europeană pentru convertirea creditelor problemă în obligațiuni care să fie scoase la vânzare și emiterea de garanții de stat pentru cele mai puțin riscante.
Atlante va acționa ca un cumpărător de ultimă instanță pentru băncile care nu reușesc să atragă capital pe piețele private sau care nu vor putea vinde cele mai riscante împrumuturi.
Fondul este administrat de un manager privat, Quaestio, întrucât Italia nu vrea să încalce reglementările UE în domeniul ajutoarelor de stat.
Între acțiunarii Quaestio se află cel mai mare acționar al băncii Intesa Sanpaolo, Fondazione Cariplo.
Informațiile legate de negocieri au dus luni la creșteri ale acțiunilor băncilor italiene la bursa din Milano, Banca Monte dei Paschi di Siena cu 9,8%, UniCredit cu 2,4% și Intesa Sanpaolo cu 1,7%.
”Un astfel de fond va elimina o parte din riscurile sistemice care au afectat băncile italiene de la începutul acestui an”, a declarat Riccardo Rovere, analist la Mediobanca.
El a adăugat că mărimea fondului, funcționarea lui și mijloacele și modul de utilizare a lichidităților vor fi foarte importante.
CITEȘTE ȘI Senat: Monitorul Oficial va fi accesibil pe internet în mod gratuit și permanent publiculuiBanca Popolare di Vicenza și Veneto Banca au nevoie să atragă capital de aproape 3 miliarde de euro, în total, pentru consolidarea capitalului și evitarea unor măsuri de salvare, în următoarele săptămâni.
UniCredit pregătește o ofertă publică inițială pentru banca Popolare di Vicenza, acțiunile urmând să intre la tranzacționare pe 3 mai, potrivit datelor obținute de Bloomberg.
Quaestio, cu birouri la Milano și Luxemburg, avea în administrare, în iunie 2015, active de 10 miliarde de euro.