Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să majoreze valoarea totală a achizițiilor de urgență cu 500 de miliarde de euro, la 1.850 miliarde de euro, și să extindă acest program până în martie 2022, cel puțin.
Termenul limită ar putea fi extins din nou având în vedere că, potrivit BCE, aceste achiziții vor continua până la momentul în care criza coronavirus va înceta.
În iunie, BCE a majorat programul de achiziții de urgență pentru pandemie până la 1.350 miliarde de euro, în încercarea de a stimula relansarea economiilor din zona euro.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare IPO al anului - Airbnb a atras 3,5 miliarde de dolari. Evaluare peste așteptăriReinvestirea rambursărilor aferente titlurilor cumpărate de BCE și ajunse la scadență în cadrul acestui program va continua până în 2023 sau chiar mai mult, a mai hotărât BCE.
Ca măsură suplimentară de creștere a lichidității în sectorul bancar, BCE a extins, cu 12 luni (până în iunie 2022), perioada în care condițiile pentru a treia rundă de operațiuni de refinanțări pe termen lung (OTRTL III) vor fi mai favorabile pentru bănci. Trei operațiuni de acest tip vor fi efectuate în perioada iunie-decembrie 2021. Suma totală care va putea fi împrumutată în cadrul OTRTL III va fi majorată de la 50% la 55% din stocul de credite eligibile.
Suplimentar, BCE va derula 4 operațiuni de refinanțare pe termen lung de urgență.
La întâlnirea din octombrie, BCE lăsase nemodificat nivelul dobânzilor și programele de achiziții actuale, semnalând însă că ar putea adopta, în decembrie, noi măsuri de stimulare. La acel moment, Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat, într-o conferință de presă, că revenirea economică din zona euro a încetinit mai devreme decât era anticipat.