Instituțiile financiare din zona euro au continuat să-și reducă povara creditelor neperformante (NPL) în trimestrul patru din 2017, arată datele publicate, luni, de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
În cazul băncilor supervizate de către BCE, împrumuturile neperformante au scăzut la 721 miliarde de euro, la sfârșitul anului trecut, de la 759 miliarde de euro în 2017, progrese înregistrând toate țările care s-au confruntat cu probleme în sistemul bancar: Italia, Spania, Irlanda, Portugalia și Grecia, scrie Agerpres.
Economiștii avertizează că, din cauza NPL, este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câștigurile. Autoritățile europene încearcă să forțeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiți de lipsa progreselor în acest domeniu.
În zona euro, rata creditelor neperformante a scăzut în ultimii ani sub 5%, dar rămâne la un nivel ridicat, de peste 10%, în Italia, Irlanda și Portugalia, și de 45% în Grecia.