Creșterea accelerată a tranzacțiilor cu cardul atât online, cât și la POS, din ultima perioadă, trebuie susținută și de educația clienților, astfel încât riscul de fraudă să fie redus, iar încrederea în sistem să fie menținută, spune Crina Nicolae, director Dezvoltare Carduri la ING Bank România, la Videoconferința Profit e-commerce.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Philip Morris România, Altex, ING și Telekom România, fiind transmisă în direct și la televiziunea de business PROFIT NEWS
"Anul trecut am văzut o creștere atât a comerțului electronic, cât și a plăților cu cardul la POS. Începând din a doua jumătate a anului trecut, volumul plăților cu cardul la ING a depășit volumul retragerilor de numerar de la bancomate. În comerțul online, plățile cu cardul au crescut de undeva la 20%, în 2019, la 40%, în 2020, o creștere care arată o încredere sporită a consumatorilor pentru plățile online, non-cash", spune oficialul ING.
Banca olandeză se așteaptă ca piața locală să-și continue avansul, un impuls venind și din metodele alternative de plată apărute recent – și care vor continua să apară ca efect al open bankingului, cum ar fi intrarea Google Pay în România, care, din acest an, furnizează soft POS, prin care orice afacere poate să transforme un telefon cu sistem android într-un punct de plată.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit e-commerce - Regional Manager Glovo SEE: Este nevoie de 10.000 de oameni, dar și de stabilitate din partea autorităților: Aveam încredere acum un an că se schimbă ceva, cât de cât. Nu am avut noroc nici de data asta!“Deci va fi și mai facil pentru clienți să achite cumpărăturile fără să mai folosească cash. Pe măsură ce tot mai mulți comercianți ajung să efectueze tranzacții e-commerce, trebuie să ne asigurăm că se păstrează o încredere a clienților în sistem și să protejăm sistemul de eventuale tentative de fraudă, atât pentru zona de plăți, cât și pentru zona comercială.Trebuie să ne asigurăm că digitalizarea vine la pachet cu educație pentru toate părțile implicate”, spune Crina Nicolae.
Siguranța pieței este menționată drept principala preocupare în domeniul plăților, arată oficialul ING, chiar dacă promisiunile de creștere s-ar putea arăta mai tentante.
„E foarte ușor să ne lăsăm prinși în entuziasmul acesta al creșterii sectorului e-commerce. Am văzut că mai are foarte mult potențial, și să ne concentrăm toată energia și resursele către aspecte comerciale, operaționale, am auzit vorbindu-se despre value chain, despre livrare, dar fundamentul business-ului este încrederea. Clienții vor veni în online dacă au încredere că primesc serviciile care le sunt prezentate și au încredere că plățile pe care ei le fac sunt sigure, așa că trebuie să ne asigurăm că acest fundament este bine clădit și menținut”, spune Nicolae.
CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit e-commerce - Florin Filote, vicepreședinte eMAG: Pandemia a crescut apetitul pentru mediul online al antreprenorilor care activau preponderent în offline. Manifestarea cu 2-3 ani mai devreme a necesității migrăriiO tentativă de fraudă care a circulat intens în ultimii doi ani este legată de serviciile OLX – vânzări simulate prin care falșii comercianți încearcă să obțină datele cardurilor utilizatorilor. ING a colaborat cu OLX și CERT.ro anul acesta pentru a educa clienții în domeniul online.
“E foarte important să ne asigurăm că cei care cumpără online știu cum să facă diferența între ofertele reale, între comercianții de bună credință, între metodele de plată acceptate și sigure și cele care încearcă să le imite pentru a-i induce în eroare pentru a obține foloase necuvenite. Așa că fac un apel pentru întregul sistem pentru a investi în această educație digitală”, arată Crina Nicolae.
Pentru a dubla rata de persoane care fac cumpărături online și a ajunge, astfel, la ponderile din Europa de Vest de 80-90 este nevoie de susținerea clienților, adaugă oficialul ING.
De ce este nevoie ca PNRR să nu eșueze
Din partea statului, băncile și clienții lor așteaptă mai multă stabilitate și predictibilitate – ceea ce autoritățile nu oferă. “Să joci un board game la care regulile se schimbă la fiecare tură, imaginați-vă cum e să faci un business în condițiile acestea”, spune Nicolae.
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚĂ E-commerce Profit.ro – Florinel Chiș, ARMO: Există potențial pentru digitalizarea accelerată a business-urilor care își desfășoară activitatea doar offline, acces la finanțare fără blocaje sau întârzieriChiar dacă unele programe publice au principii corecte, problemele de punere a acestora în practică fac ca în cele din urmă să nu mai aducă niciun beneficiu. Deși digitalizarea este sus în agenda planului de redresare și reziliență, recent aprobat, am putea vedea un nou eșec dacă lucrurile sunt făcute ca până acum.
“Parteneriatele public-private lipsesc foarte mult din programele de digitalizare și resursele necesare pentru a duce România în secolul 21 din punct de vedere al digitalizării nu sunt angajații din cadrul autorităților, sunt angajații din privat. Este important să fie implicați jucătorii din mediul privat în implementarea proiectelor de digitalizare. Și în PNRR digitalizarea este un proiect strategic, pe poziția a doua, dar riscă să aibă efecte zero dacă nu este implementat cum trebuie. Dacă facem digitalizarea cum trebuie o să reușim să facilităm interacțiunea dintre businessuri și stat și o să reușim și să educăm populația”, spune Crina Nicolae.
La nivel legislativ este nevoie de o reglementare contemporană a interacțiunilor dintre client și bancă, cum ar fi cele legate de utilizarea documentelor de hârtie, cunoașterea clientelei, identificarea clientului în mediul electronic sau de semnătura digitală, arată directorul ING.