Ministerul Finanțelor intenționează să propună în Guvern un program prin care să acorde marilor companii private credite cu posibilitatea de a le converti în acțiuni dacă societatea nu le poate achita, în timp ce pentru companiile de stat care au nevoie de finanțări este luată în calcul varianta capitalizării directe, a declarat ministrul de resort, Florin Cîțu, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
"Ne uităm și asta este propunerea pe care o voi face în Guvern, ca în cazul unor credite foarte mari și sofisticate, unde avem de-a face cu companii care au trezorerii cu oameni specializați, aceste produse senior loan să vină cu această garanție, ca dacă nu pot fie plătite, statul să intre în acționariat. Avem și companii de stat care au nevoie de finanțări, cum este Tarom, iar acolo putem să facem o majorare de capital. Este cel mai bun mod și arăți încredere (ca stat, n.r.) când vii într-un parteneriat lângă o companie. Aceste lucruri s-au făcut și se fac peste tot în lume", a spus ministrul.
Finanțările pentru marile companii vor avea, de asemenea, o serie de facilități, dar și condiții legate de restructurarea afacerii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Produsele pe care le facem pentru companii mari merg pe același principiu de bază, încercăm subvenționarea dobânzii, garanția creditului până la un anumit plafon, de 80-90%, dar vom adăuga și alte condiționalități, pentru că de multe ori acolo vrei să vezi și un plan de reformă. De aceea lucrurile sunt mai complicate când este vorba despre companii mari", a arătat acesta.
Guvernul a introdus deja mai multe măsuri de sprijinire a mediului de afaceri și populației, cum sunt finanțările acordate IMM prin programul IMM Invest și șomajul tehnic suportat de stat, prin care susține persoanele afectate, dar ajută și firmele să-și păstreze angajații.