Asigurătorii gestionează active aferente polițelor de viață mai mari decât banii acumulați în fondurile de pensii facultative (Pilonul III), a transmis Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Profit Financial.forum - Dezvoltarea piețelor financiare într-o perioadă de incertitudini fiscale și economice - Ediția a VII-a.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul UniCredit Bank (partener principal), 123 Credit, Allianz Țiriac, Asociația Română a Băncilor, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, CITR, Garanti BBVA, Infinity Capital Investments, Omniasig, PAID, R aiffeisen Bank, Salt Bank, Sphera Group, XTB.
"Pentru clienți, în afară de RCA, de interes ar trebui să fie riscurile aferente catastrofelor naturale, cum sunt cutremurele și inundații, plus incendiile și alunecările de teren, al căror impact este unul major atunci când se produc. Un alt risc este cel de longevitate, cel în care persoanele active, care la un moment dat nu mai pot fi active din motive naturale, au nevoie de resursele financiare pentru a-și menține un stil de viață. Astfel, pe lângă sursele publice, polițele de viață, unde avem peste 300.000 de beneficiari și active în administrare de peste două miliarde de euro, peste banii acumulați la Pilonul III, fondurile de pensii facultative", a afirmat Mititelu.
El a atras atenția că distribuția în domeniul asigurărilor are nevoie de o creștere a capacității de distribuție.
"Avem înregistrați evidențele noastre circa 50.000 de persoane pe partea de distribuție, dar active sunt undeva la 25.000 de persoane. Raportat la dimensiunea populației, distribuția în România este de 2-3 ori mai mică în raport cu alte piețe similare", a mai spus vicepreședintele ASF.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Patronatul băncilor vrea restructurarea organizațiilor pieței și are un plan în etape: o nouă entitate comună să înlocuiască ARB și CPBR, reunindu-le activitățileMititelul a afirmat că primele subscrise în primele 9 luni ale acestui au crescut cu 11%.
"Este îmbucurător că polițele de viață au crescut cu 13%, comparativ cu 9% pe segmentul auto", a arătat reprezentantul instituției.
Potrivit datelor ASF, societățile de asigurare au subscris prime în valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei în intervalul ianuarie - septembrie 2023, în creștere cu circa 9% față de valoarea înregistrată în perioada similară din anul 2022. Mai multe detalii AICI.