Taxa pe activele băncilor a fost avizată de Guvern, activele urmând să fie taxate începând de la un nivel al Robor de 2%, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Toate măsurile intrate în ședința de guvern pot fi văzute AICI.
Știrea inițială:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Activele băncilor vor fi impozitate dacă nivelul Robor va depăși nivelul de 2% a anunțat, vineri, premierul Viorica Dăncilă într-o ședință de guvern în care a fost aprobată ordonanța cu ample măsuri fiscale anunțată în această săptămână. În proiectul prezentat marți, activele băncilor ar fi urmată să fie taxate începând de la un nivel al Robor de 1,5%.
"Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al Robor mai mare de 2% este o altă măsură pe care o avem în această ordonanță de urgență", a declarat premierul Viorica Dăncilă.
Prim-ministrul nu a detaliat eventuale noi grile de impozitare.
Cum arăta în proiect taxarea băncilor în funcție de Robor
- 0,2%, dacă media trimestrială ROBOR este cuprinsă între 1,5 și 2 puncte procentuale, inclusiv.
- 0,4%, dacă media trimestrială ROBOR este între 2 – 2,5 puncte procentuale, inclusiv;
- 0,6%, dacă media trimestrială ROBOR este între 2,5 - 3 puncte procentuale, inclusiv;
- 0,9%, dacă media trimestrială ROBOR este între 3 – 3,5 puncte procentuale, inclusiv.
Dacă media trimestrială ROBOR depășește cu peste 2 puncte procentuale pragul de referință, taxa de 0,9% este majorată progresiv, cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire de 0,5 puncte procentual.
CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare intMedia trimestrială ROBOR reprezintă media realizărilor din ultimul trimestru, anterior trimestrului pentru care este calculată această taxă.