România va ieși din banca internațională în care este parteneră cu Rusia și cu alte câteva țări, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
”România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internațională de Investiții (BII)”, a declarat Cărbunaru, după anunțase și că România își închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Internațională de Investiții (BII) a fost fondată în 1970 și a început activitatea în anul următor, ca o alternativă la Fondul Monetar de Investiții (FMI) pentru statele din fosta zonă economică a statelor comuniste CAER.
Această bancă în care România a intrat, alături de Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Cuba, Vietnam și Mongolia, a fost sursă de scandal în ultimii ani în țară. IIB a ieșit în evidență pe când era Teodorovici ministru de Finanțe, iar Cîțu acuza că este spion rus - VEZI AICI
La acest moment, banca are ca membri guvernele Bulgariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Cehiei, Slovaciei și Ungariei.
În timp, banca a venit și pe Bursa din București, cu obligațiuni.
IIB a fost o periodă un emitent constant la BVB, ieșind în fiecare toamnă, din anul 2015 încoace, cu emisiuni de obligațiuni.
CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoareInternational Investment Bank a obținut finanțare, banii având ca destinație deschiderea unor linii de finanțare către Banca Transilvania și Eximbank, dar și reralizarea de operațiuni de trezorerie cu titluri de stat românești.
Instituția a finanțat, de asemenea, și companii din economia reală, precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group și MEP Retail, operatorul lanțului Profi.
International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul anului 2017 și-a cerut insolvența.