România a ieșit astăzi pe piețele internaționale să se împrumute în dolari, prin vânzarea de obligațiuni cu scadență peste 5, 10 și 30 de ani, relevă datele analizate de Profit.ro. Ieșirea pe extern include și o componentă de refinanțare a două emisiuni mai vechi, una care ajunge la plată în august anul acesta și o a doua cu scadența în ianuarie 2024. Finanțele au refinanțat parțial din cele două emisiuni de obligațiuni și anul trecut.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
UPDATE 18.15 Subscrierile au ajuns la 11 miliarde de dolari, un nivel ridicat, în timp ce costurile au fost reduse la T+285 puncte de bază pentru 5 ani, T+355 puncte pentru 10 ani și T+390 puncte pentru 30 de ani.
Ministerul Finanțelor vrea, cel mai probabil, să profite de condițiile bune din acest moment de pe piețele externe, având în vedere că pentru acest an are un necesar brut de finanțare record.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru titlurile pe 5 ani, a fost avansat (în prima parte a zilei) un cost orientativ de T+300 puncte de bază (T sunt titlurile SUA pe perioadă echivalentă, cele pe 5 ani având un randament de 3,75% azi), T+370 puncte de bază pentru 10 ani (T - 3,71%) și T+410 puncte de bază pe 30 de ani (T - 3,81%).
Aranjorii emisiunii sunt BNPP, HSBC, ING, RBI și UniCredit, potrivit Bloomberg.
CITEȘTE ȘI SCHENGEN: Președintele Raiffeisen Bank, mesaj către clienți: Ne-am luat angajament ferm pentru sprijinirea autorităților în următoarele etape ale procesului. Am vorbit cu fiecare client care și-a exprimat deschis nemulțumireaGuvernul are de plată în luna august 1,28 miliarde de dolari în contul unei emisiuni de obligațiuni din 2013, care ajunge la scadență. Emisiunea de obligațiuni a fost în 2013 de 1,5 miliarde de dolari, dar o sumă de circa 220 milioane de dolari din emisiunea respectivă a fost refinanțată încă de anul trecut.
De asemenea, în ianuarie 2024, statul are de plată 1 miliard de dolari. Inițial, această emisiune a fost în 2014 de 1,12 miliarde de dolari, dar în 2022 Finanțele au răscumpărat antiocipat titluri de circa 120 milioane de dolari.
Ieșirea pe extern de astăzi vizează și răscumpăraea anticipată a unor titluri din aceste două emisiuni, în funcție de condițiile din piață.
Statul are nevoie de împrumuturi record în acest an
Ministerul Finanțelor a anunțat un necesar brut de finanțare pentru anul următor, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi, conform datelor analizate de Profit.ro. Este avută în vedere și posibilitatea unor emisiuni de tip Samurai (pe piața internă din Japonia) sau obligațiuni verzi, informație prezentată la mijlocul lunii decembrie de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Mitul băncilor cumpărate "pe nimic" de austrieci: Erste mai are peste 100 de ani până să recupereze banii dați pentru BCR. Câștig mai bun la Raiffeisen, după preluarea falimentarei Bănci AgricoleTrebuie menționat că necesarul de finanțare este suma de care Finanțele au stabilit că are nevoie statul, dar împrumuturile efective pot fi diferite de nivelul anunțat, mai reduse în condiții de piață dificile sau chiar mai ridicate în anumite cazuri.
Împrumuturile vizate de pe piața externă
Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde de euro prin:
- emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de 7,5-8,5 miliarde de euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite deaceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024. De asemenea, în funcție de condițiile și termenii financiari aferente acestora cât și de evoluțiile piețelor financiare pot fi utilizate și alte instrumente pe piețele externe (ex: obligațiuni de tip Samurai) după parcurgerea etapelor specifice necesare realizării acestora.
- disponibilizarea sumelor de circa 2 miliarde de euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență; iii) trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la cca 1,5 miliarde de euro.
Statul s-a împrumutat în dolari de pe piețele externe și anul trecut. Astfel, în ianuarie 2022 a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari este destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.
De asemenea, Lla mijlocul lunii mai a anuului trecut, Guvernul a împrumutat 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. Astfel, a atras 1 miliard de dolari pe 5,5 ani și 750 de milioane de dolari pe 12 ani. Aceasta este a treia ieșire pe piețele externe din acest an.