ULTIMA ORĂ Inițiatorul Legii dării în plată reia atacul la BNR, încercând din nou eliminarea "privilegiilor" conducerii

ULTIMA ORĂ Inițiatorul Legii dării în plată reia atacul la BNR, încercând din nou eliminarea "privilegiilor" conducerii

Actualul guvernator BNR, Mugur Isărescu

scris 23 mar 2018

Senatorul liberal Daniel Zamfir, autorul Legii privind darea în plată, reia atacul la adresa BNR cu un proiect de lege care elimină regula conform căreia membrii Consiliului de Administratie al Băncii Naționale a României nu răspund civil sau penal dacă instanțele judecătorești constată omisiunea îndeplinirii oricărui act legat de exercitarea atribuțiilor de supraveghere prudențială. Zamfir inițiase un proiect identic în vara anului 2016, dar Parlamentul de atunci nu a mai apucat să-l dezbată până la alegeri, actul fiind clasat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Daniel Zamfir a depus pentru prima dată proiectul în ultima sesiune legislativă din 2016, pe când era deputat, dar parlamentarii nu au apucat să mai dezbată proiectul până la alegerile din acel an, ințiativa fiind clasată.

Urmărește-ne și pe Google News

Arătând că membrii CA al Băncii Naționale a României (BNR) au un statut privilegiat care îi exonerează de răspundere civilă și penală și pot să nu își asume răspunderea în fața legii pentru decizii de importantă majoră asupra societății și economiei românești, senatorul cere acum, din nou, eliminarea din legislație a articolelor din statutul BNR care asigură acest lucru.

Conferință despre schimbările climatice și protecția climei la World Trade Center București CITEȘTE ȘI Conferință despre schimbările climatice și protecția climei la World Trade Center București

Legea privind Statutul Băncii Naționale a României stabilește că BNR are competența exclusivă de autorizare a instituțiilor de credit și răspunde de supravegherea prudențială a instituțiilor de credit pe care le-a autorizat să opereze în România, fiind împuternicită să emită reglementări, să ia măsuri pentru impunerea respectării acestora și să aplice sancțiunile legale în cazurile de nerespectare, precum și să controleze și verifice, pe baza raportărilor primite și prin inspecții la fața locului, registrele, conturile și orice alte documente ale instituțiilor de credit autorizate, pe care le consideră necesare.

Articolele pe care senatorul le vrea eliminate prevăd că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea atribuțiilor de supraveghere prudențială.

Totodată, este eliminat articolul care stabilește suportarea cheltuielilor de judecată de BNR în astfel de cazuri, astfel că acestea vor fi plătite de personalul care se face vinovat de neîndeplinirea sarcinilor menționate.

Comisia pentru adoptarea monedei euro de România va fi condusă de premierul Dăncilă și președintele Academiei, un agronom. Guvernatorul BNR și un ex-ministru de Finanțe vor fi doar vicepreședinți CITEȘTE ȘI Comisia pentru adoptarea monedei euro de România va fi condusă de premierul Dăncilă și președintele Academiei, un agronom. Guvernatorul BNR și un ex-ministru de Finanțe vor fi doar vicepreședinți

Sunt prevederi care au fost criticate de mai multe ori în opinia publică, dar care au atras atenția parlamentarilor mai cu seamă cu prilejul dezbaterii Legii dării în plată. 

”Se statuează un regim privilegiat pentru acest categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce privește răspunderea tuturor cetățenilor în fața legii în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu imunitate ce excede cadrului constituțional. Practic, prin menținerea acestor prevederi în Legea privind Statutul Băncii Naționale a României putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilității factorilor decizionali din cadrul BNR în condițiile în care aceștia nu răspund în fața legii pentru decizii de importanță majoră asupra societății și economiei românești”, arată senatorul Zamfir.

Aceste își susține proiectul folosind și obiecția adusă de președintele Klaus Iohannis față de o prevedere similară prinsă în proiectul de lege privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zamfir
bnr
isarescu
raspundere
penal
instanta
atributii
supraveghere
proiect
lege
parlament