ULTIMA ORĂ Guvernul, pregătit să suporte o parte din dobânzile cetățenilor la bănci

ULTIMA ORĂ Guvernul, pregătit să suporte o parte din dobânzile cetățenilor la bănci
scris 24 mar 2020

Guvernul este dispus să suporte o parte din dobânda pe care cetățenii și firmele o suportă la plata ratelor bancare, a declarat marți seară premierul Ludovic Orban. Acesta a arătat că Guvernul a discutat cu sistemul financiar bancar pentru a identifica cele mai bune soluții de susținere a persoanelor fizice și juridice care au credite, astfel încât să le ofere ”o gură de oxigen” în situația actuală a pandemiei de coronavirus.

Premierul a arătat însă că măsurile care vin în sprijinul firmelor și cetățenilor cu privire la ratele bancare trebuie să asigure un echlibru necesar în economie.

Urmărește-ne și pe Google News

”Vreau să vă spun un lucru simplu, care trebuie înțeles de toți: de sănătatea sistemului financiar bancar depinde sănătate economiei. În momentul care sistemul financiar bancar nu mai pompează banii în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetățenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă. Noi trebuie pe de o parte să susținem companiile și cetățenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-și rescadențeze creditele, să amâne plata unor rate... Noi suntem gata să ne asumăm  inclusiv plata unei părți din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată printr-o colaborare între Banca Națională, Guvernul României și sistemul financiar-bancar”, a declarat prim-ministrul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Ședință de urgență la BNR: Băncile și IFN pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei fără să facă provizioane. Derogare pentru indicatorul minim de lichiditate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ședință de urgență la BNR: Băncile și IFN pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei fără să facă provizioane. Derogare pentru indicatorul minim de lichiditate

El a precizat că Guvernul a discutat cu sistemul financiar-bancar pentru a identifica cele mai bune soluții de susținere a angajatorilor și angajaților, a persoanelor fizice și a persoanelor juridice care au credite, astfel încât să ofere ”o gură de oxigen pentru acești oameni care sunt în diferite situații și mulți dintre ei poate nu mai au posibilitatea de a plăti creditele” 

Guvernul în colaborare cu Banca Națională va adopta actele normative necesare pentru a se coordona măsurile luate de la nivelul băncii centarel cu cele de la nivel guvernamental.

Ministerul Finanțelor a reușit să împrumute bani din piață, după ce BNR a anunțat că va cumpăra direct titluri de stat, dar la costuri ridicate CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a reușit să împrumute bani din piață, după ce BNR a anunțat că va cumpăra direct titluri de stat, dar la costuri ridicate

Premierul a avertizat însă că trebuie asigurată lichiditatea în sistemul bancar, care trebuie să finanțeze în continuare economia.

”Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără pe care nu poate să funcționeze normal. Aici trebuie să existe un echilibru, care pe de o parte să mențină funcționalitatea sistemului financiar bancar, să nu pună băncile într-o situație de lipsă de lichidități sau într-o situație în care să le afecteze buna funcționare și, pe de altă parte, să și putem să oferim o mână de ajutor către companii și cetățeni care se află în dificultate”, a arătat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a criticat inițiativele opoziției care cer suspendarea plății ratelor bancare pe doarte multe luni.

Comisia Europeană adoptă un cadru temporar pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei în contextul epidemiei de COVID-19 CITEȘTE ȘI Comisia Europeană adoptă un cadru temporar pentru a permite statelor membre să ofere mai mult sprijin economiei în contextul epidemiei de COVID-19

”Știu că există o adevărată competiție acum de proiecte legislative care vin și promit marea cu sarea, că o să amâne pe 9 luni, pe un an de zile ratele la bănci. Nu se poate face așa ceva, pentru că în momentul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, fiind lipsite de venituri pe care ei nu pot să le compenseze în altă modalitate, vor fi afectate și până la urmă va avea de suferit economia, va avea de suferit cetățeanul, vor avea de suferit firmele”, a mai spus Orban.

Parlamentarii Partidului Social Democrat au anunțat inițierea unui proiect de lege care prevede suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente până la finalul anului 2020.

Băncile și IFN-urile vor putea amâna ratele la creditele persoanelor fizice și firmelor în contextul pandemiei Covid-19 fără ca  aceste măsuri să determine reclasificarea creditelor și constituirea de provizioane de risc, a decis, marți, Comitetul de Supraveghere al BNR, întrunit  în ședință de urgență.

BNR va permite băncilor să folosească și rezervele de lichiditate pentru a acoperi cerințele populației și firmelor în această perioadă, chiar dacă nu se vor mai încadra în nivelul minim al indicatoruui de lichiditate. Băncile vor putea folosi, de asemenea, temporar, și amortizoarele de capital anterior constituit, iar garanțiile de stat pentru credite le vor putea diminua cerințele de capital. BNR a clarificat astfel modul în care băncile și IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID 19, anunțând că va face uz de flexibilitățile cadrului normativ, astfel încât persoanele și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituții financiare nebancare în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
rate
dobanda
banci
guvern
suporta
orban