ULTIMA ORĂ Comisia Europeană: Mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din platforma SWIFT. Activele băncii centrale vor fi înghețate. Măsurile urmează să fie adoptate de membrii UE

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană: Mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din platforma SWIFT. Activele băncii centrale vor fi înghețate. Măsurile urmează să fie adoptate de membrii UE
scris 27 feb 2022

Mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din platforma SWIFT, care permite tranzacții interbancare, ceea ce "va bloca efectiv exporturile și importurile Rusiei", a anunțat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Noi sancțiuni vor viza și banca centrală a Rusiei, pentru a nu-i permite acesteia lichidarea activelor, a indicat oficialul europen.

Măsurile, pregătite acum să fe aplicate în coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie, vor fi propuse liderilor statelor UE, a transmis Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, într-o postare pe Twitter.

Urmărește-ne și pe Google News

În cursul zilei de sâmbătă, mai multe state care se opuneau sancționării Rusiei cu restricționarea accesului la platforma SWIFT au fost convinse să-și schimbe poziția, ultima fiind Germania, care a susținut măsuri țintite și nu o excludere totală a Rusiei din SWIFT.

VEZI MAI JOS DE CE ESTE IMPORTANT

Sancțiunile împotriva Rusiei sunt adoptate ca răspuns la atacul declanșat asupra Ucrainei.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

"În coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie, voi propune noi măsuri liderilor UE pentru a întări răspunsul nostru la invadarea Ucrainei și pentru a lovi capacitatea lui Putin de a-și finanța mașinăria de război. O serie de bănci din Rusia vor fi excluse din SWIFT. Le va bloca posibilitatea de a opera la nivel internațional și va bloca efectiv exporturile și importurile Rusiei. De asemenea, vom îngheța activele băncii centrale a Rusiei. Asta îi va bloca tranzacțiile. Și va face imposibil pentru banca centrală să-și lichideze activele", a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Comisia împreună cu grupul respectiv de state, s-a angajat să aplice aceste sancțiuni. Comisia Europeană va propune aceste măsuri celor 27 de state membre.

Sunt vizate "toate băncile rusești deja sancționate de comunitatea internațională, precum și, dacă este cazul, celelalte instituții”, a precizat și purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui țară prezidează în prezent G7.

De asemenea, va fi limitată capacitatea oligarhilor ruși de a cumpăra cetățenie în alte țări. "Ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea cetățeniei – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să obțină acces la sistemele noastre financiare", este mesajul oficialilor europeni.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

De ce este important: Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicații financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituții financiare din 200 de țări folosesc SWIFT pentru schimburile de informații privind plățile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summitul de vineri asupra unui pachet de sancțiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu și asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

SWIFT, principala rețea internațională de plăți din lume, permite băncilor comerciale să își optimizeze costurile printr-un singur canal de comunicare, un singur standard și soluții pentru derularea instrucțiunilor de plată, facilitând practic transferul banilor din bancă în bancă.

De asemenea interesant: Rusia și-a înființat deja, anterior, propriul sistem de schimburi bancare, cunoscut sub numele de SPFS, ca alternativă la SWIFT, într-o mișcare conform care, potrivit oficialilor, ar trebui să atenueze parțial lovitura în cazul în care Rusia ar fi deconectată de la SWIFT.

SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plățile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerțului internațional.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT și stabilesc relații cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăți. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucțiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacții.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020. În fiecare an, mii de miliarde de dolari sunt transferate folosind sistemul.

DE CE AR FI O INTERDICȚIE SWIFT ATÂT DE GRAVĂ?

Dacă SWIFT exclude băncile rusești, ar restricționa accesul țării la piețele financiare din întreaga lume. Ar fi mai dificil pentru companiile și persoanele fizice din Rusia să plătească pentru importuri și să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate. Băncile din Rusia ar putea folosi alte canale pentru plăți, cum ar fi telefoane, aplicații de mesagerie sau e-mail.

Acest lucru ar permite băncilor ruse să efectueze plăți prin bănci din țări care nu au impus sancțiuni, dar din moment ce alternativele ar putea fi mai puțin eficiente și sigure, volumele tranzacțiilor ar putea scădea și costurile ar putea crește.

CUM AR AFECTA ALTE ȚĂRI O INTERDICȚIE SWIFT ASUPRA RUSIEI?

Dacă băncile rusești ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă și mai scumpă. Rusia este un mare cumpărător de produse manufacturate. Țările de Jos și Germania sunt al doilea și al treilea cel mai mare partener comercial, pe baza datelor Băncii Mondiale, deși Rusia nu este printre primele 10 piețe de export pentru nicio țară. Cumpărătorilor străini de mărfuri rusești le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.

Dar când vine vorba de petrol și gaze rusești, cumpărătorilor străini ar putea găsi mai greu alți furnizori, Rusia fiind principalul furnizor al UE de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi, potrivit Comisiei Europene. Excluderea Rusiei din SWIFT este puțin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
banci
swift