Sergiu Manea, BCR: Clienții expuși pe relația cu Rusia, procentaj cu o cifră în portofoliul de credite al băncii. Preocupantă este eventuala afectare a lanțurilor de aprovizionare

Sergiu Manea, BCR: Clienții expuși pe relația cu Rusia, procentaj cu o cifră în portofoliul de credite al băncii. Preocupantă este eventuala afectare a lanțurilor de aprovizionare
Oana Osman
Oana Osman
scris 28 feb 2022

Blocarea plăților internaționale pentru entități din Rusia, care urmare a restricțiilor Swift, dar și celelalte sancțiuni, crează probleme și pentru companile românești implicate în exporturi și importuri pe relația cu Rusia, probleme care intră și în atenția băncilor locale la care acestea au credite. Sergiu Manea, președintele executiv al BCR, spune că în cazul băncii sale impactul în portofoliul de credite nu depășește un procentaj de o cifră, însă situația actuală ridică îngrijorătorări mai mari în economie legate de afectarea lanțurilor de aprovizionare.

Companiile cu credite la bancă expuse pe relația cu Rusia sunt în general foarte solide, spune Manea, iar multe au fost prudente în a-și asigura diversificarea și sustenabilitatea afacerilor. "Urmărim cum și dacă lanțurile de aprovizionare vor fi afectate. Până acum nu am sesizat probleme majore", spune acesta. 

Urmărește-ne și pe Google News

Grupul austriac Erste, din care face parte BCR, nu are subsidiară în Rusia, așa cum au alte grupuri europene prezente și în România, precum Societe Generale, UniCredit sau Raiffeisen. Subsidiarele acestora nu au fost până acum incluse în restricțiile SWIFT impuse celor mai mari bănci rusești.

Impactul războiului din Ucraina este de așteptat să se resimtă pentru companii și în creșterea costurilor cu energia și materiile prime, deja în urcare și înainte de declanșarea conflictului. "Va fi o perioadă cu dificultăți, ne așteptăm ca unele margini de operare să se restrângă", precizează președintele băncii.

 "Ce se întâmplă în Ucraina e nedrept, îngrozitor, tragic și e momentul să ne uităm întâi la cei care au fost nevoiți să lase în urmă totul. Primim multe întrebări zilele acestea, despre cum se reflectă această criză, care e starea sistemului bancar. Răspunsul este clar: sistemul bancar e în cea maibună poziție din ultimii 30 de ani, iar în contextul actual ne-am pregătic pentru a nu întâmpina deficiențe, ca operațiunile să aibă loc în continuare. Avem o bază mare de clienți și ne-am asumat o responsabilitate", spune Manea.

BCR a suplimentat cashul din bancomatele de la frontiera cu Ucraina. Refugiații au retras 600.000 de lei CITEȘTE ȘI BCR a suplimentat cashul din bancomatele de la frontiera cu Ucraina. Refugiații au retras 600.000 de lei

Președintele BCR spune că piața și clienții a resimțit multe emoții și în primăvara anului 2020, în primul val al pandemiei. Au fost multe întrebări și atunci: ce fac, îmi iau banii acasă, investesc? Au văzut, însă, că banii sunt în siguranță, la fel și operațiunile neafectate. "Luați decizii la calm!", recomană Manea, precizând că cele mai bune decizii sunt cele legate de sustenabilitatea pe termen lung și amintind că orice volatilitate din piață a ajuns să fie absorbită pe termen mendiu și lung.

”În ceea ce ne privește, suntem parte din două organizații internaționale, nu numai formal cât și din punctul de vedere al valorilor la care am aderat. Mă refer aici la NATO și Uniunea Europeană. Dincolo de securitate, aceste organizații ne oferă o ancoră de valori, respectiv libertate, prosperitate, respect, incluziune și umanitate. Ceea ce încercăm să facem aici în România  are legătură cu aceste valori: libertatea de a alege o viață financiară sigură, sănătoasă, inteligentă. Facem parte dintr-o comunitate europeană și transatlantică pentru care siguranța, libertatea și prosperitatea reprezintă fundamente nenegociabile”, spune  Manea.

BCR înregistrat un profit net de 1.409,8 milioane de lei (286,5 milioane de euro) în 2021, în creștere cu 73,0%, față de 814,1 milioane de lei (168,3 milioane de euro) în 2020, atât datorită rezultatelor operaționale îmbunătățite, în principal pe fondul unui volum de business mai mare, cât și a alocării de costuri cu riscuri mai reduse.

În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi pentru persoane fizice și microîntreprinderi de 9,4 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 18% față de 2020, pe fondul unor vânzări de credite ipotecare mai mari cu 16% și de credite de nevoi personale mai ridicate cu 30% an pe an. Stocul de credite ipotecare acordate în moneda locală s-a majorat cu 16,9% an pe an în 2021, în timp ce stocul de credite de consum (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) a crescut cu 10% an pe an.  56% din creditele de nevoi personale în 2021 au fost acordate 100% digital.

În activitatea de creditare corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 9,4 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 7% față de 2020, dintre care mai mult de un sfert s-au îndreptat către investiții. A fost înregistrat un avans record de 18% an pe an al stocului de finanțări corporate, datorită creșterilor semnificative pe segmentele companii mari și IMM, cât și pe sectorul public. De asemenea, valoarea finanțărilor prin programul IMM Invest au crescut cu 64% comparativ cu 2020, fiind susținute 2.200 de companii.

"Contam pe reziliența antreprenorilor și așteptările pozitive ne-au fost depășite. 2020 a fost un an intens, iar 2021 și mai intes. Creditele aprobate de 9,4 mld de lei, în creștere cu 7% față de 2020. înseamnă 5.600 de companii cu care am început, am continuat sau am consolidat relația de credit, cu peste 350.000 de locuri de muncă directe. O parte au fost legate de programul IMM Invest", spune Sergiu Manea.  Președintele BCR spune că pentru 2022 banca urmărește să "iasă afară cât mai mult", în contact cu clienții. "Rolul nostru este să facem banking de pe linia de fabricație, din depozitul clientului, dacă e nevoie din cabina de TIR. Oamenii au nevoie de noi acolo, văzându-i cum lucrează, înțelegând cum își desfășoară businessul. Programele IMM Invest, IMM AGRO, PNRR și apoi, când vor începe, celelalte două axe,  sunt prioritățile noastre. Vom continua să susținem și toate investițiile strategice ale statului, infrastructură grea, agricolă, digitală."  

Finanțările acordate de BCR Leasing au crescut cu 35% în 2021, comparativ cu 2020, până la 1,5 miliarde de lei, oferind susținere antreprenorilor din toate domeniile de activitate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sergiu manea
ucraina