Senatorul Șerban Nicolae, co-autor al proiectului de lege, alături de Liviu Dragnea, care prevede modificarea statutului BNR și repatrierea rezervei valutare de la Londra, spune că nu este nevoie de consultări cu Banca Centrală Europeană pentru că nu există reguli cu privire la modul în care trebuie plasată rezerva de metal prețios. Nicolae mai susține că BNR plătește cam 300.000 de euro pe an pentru custodia aurului la Banca Angliei și că prin aducerea lingourilor în țară s-ar face economii.
Banca Națională a României este obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută în Londra, la Banca Angliei, prevede un proiect inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul social-democrat Nicolae Șerban care modifică statutul BNR.
Întrebat de reporteri dacă nu este nevoie de aprobarea Băncii Centrale Europene pentru a modifica legea de funcționare a Băncii Naționale a României, Șerban Nicolae a spus că acest lucru nu este necesar.
„În privința rezervei de aur nu poate să impună Banca Centrală Europeană sau alte bănci centrale din alte state reguli cu privire la acest lucru”, spune senatorul PSD, care adaugă și că nu s-a pus problema să fie modificate din legea privind statutul BNR lucruri legate de funcționarea băncii centrale.
Tratatul de funcționare a UE prevede ca BCE să fie consultată în cazul modificării statutului băncilor centrale din statele membre.
Nicolae mai adaugă că proiectul urmărește repatrierea integrală. Circa 65% din rezerva de 103,7 tone de aur este ținută în afara țării. BNR ar avea dreptul să mai țină în străinătate doar 5% din aur, dar doar pentru activități financiare care aduc venituri, precizează senatorul. Valoarea stocului de aur era de 3,84 miliarde de euro la prețurile de la finele lunii ianuarie, față de 31,9 miliarde de euro reprezentat de stocul de rezervă valutară.
Care este motivația pentru care România ar trebui să aducă aurul în țară?
„N-ar mai pierde chiria pe care o plătește. Din cifrele pe care am reușit să le pun cap la cap (...) plătim cam 300.000 de euro pe an", spune Nicolae.
„Suntem în situația în care România își permite să țină rezerva de aur acasă, pe propriul teritoriu, în condiții de siguranță, să nu mai plătească chirie pentru așa ceva. Și banca centrală să poată să utilizeze această rezervă când este cazul pentru operațiuni specifice, așa cum face și cu rezerva valutară”, adaugă senatorul PSD.
Nicolae a dat exemplul altor țări europene care au făcut operațiuni de repatriere, precum Germania, Italia, Belgia, Elveția sau Ungaria.
Dintre toate țările enumerate doar Ungaria a adus integral rezervele în țară. Acest lucru s-a întâmplat anul trecut, însă era vorba de doar trei tone de aur.
Celelalte țări mențin cel puțin 50% din rezervele de aur în afara țării, preponderent la Londra, New York sau Ottawa.
Olanda a adus, în 2014, peste 122 de tone din aurul ținut la New York, însă încă menține 69% din cele 612 tone în afara țării - la New York, Ottawa și Londra. Germania a adus peste 530 de tone din plasamentele la New York și Paris în perioada 2013-2016, puțin peste o treime din rezervele totale de aur de 1.500 de tone. Până în 2020 banca centrală a Germaniei plănuia să mai țină 37% din rezervă la New York și 13% în Londra, iar restul de jumătate în Frankfurt.
În Belgia repatrierea rezervei de 227 de tone, ținută în special la Banca Angliei, a fost discutată în 2014, însă ideea pare să fi fost abandonată între timp.
Guvernul Italiei a lansat, recent, ideea de a cheltui o parte din rezervele de 2.452 de tone (în valoare de peste 100 de miliarde de dolari). Șerban Nicolae susține că situația nu este comparabilă "Nu s-a pus problema schimbării destinației. Nu se schimbă titularul. E vorba doar de locul de depozitare”.