Senatorii din comisiile de buget și economie au întocmit, marți, un raport cu recomandarea de a fi votat în plenul Senatului pentru un proiect de lege care limitează dobânda convențională, atât cea remuneratorie, cât și cea penalizatoare, la maximum 50% pe an peste dobânda legală. Dobânzile penalizatoare vor putea produce alte dobânzi doar la un an de la scadență
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Proiectul modifică Ordonanța Guvernului 13/ 2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești și a fost inițiat de senatorul liberal Daniel Zamfir, cu ajutorul avocatului Gheorghe Piperea.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Astfel, proiectul stabilește că ”în raporturile juridice dintre consumatori și profesioniști, inclusiv comercianți, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenții speciale și numai pentru depășirea scadenței cu mai mult de un an”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aceste condiții, ”dobânda convențională, atât cea remuneratorie, cât și cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăși cu mai mult de 50% pe an dobânda legală”.
Noile prevederi vor fi aplicate și în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalități de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele sau interesele moratorii.
Gheorghe Piperea a argumentat necesitatea adoptării acestor prevederi susținând că dobânzile penalizatoare ajunseseră la 4-5 cifre, iar în unele cazuri chiar la 20.000% penalitate pe an, care se capitalizează. În mod normal, a spus Piperea, dobânzile ajung acum de regulă la 300% pe an.
Legea se va aplica și contractelor în derulare, iar Piperea a arătat că inclusiv Guvernul a stabilit prin ordonanță standardul dobânzii legale, intervenind astfel în contracte în derulare, iar interesul public, respectiv apărarea intereselor consumatorului face necesară o astfel de intervenție.