Ministerul Apărării Naționale (MApN) își va deschide un cont în monedă străină în cadrul contului de valută al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) de la Banca Națională a României, parte a rezervelor valutare administrate de BNR, cont prin care va gestiona sumele în dolari aferente achiziției de sisteme de rachete Patriot de la Guvernul SUA, în valoare totală de 4,64 miliarde dolari cu TVA inclusă, respectiv 3,9 miliarde dolari fără TVA.
Prevederea a fost inclusă de Comisia de Apărare a Senatului sub formă de amendament în raportul său pozitiv asupra proiectului de lege de realizare a Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” – denumirea oficială a achiziției de sisteme de rachete Patriot.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
"Având în vedere valoarea achiziției (de circa 4,64 miliarde dolari) și mecanismul de plată în avans a prețului (...) este necesară crearea posibilității de gestionare și transfer al sumelor direct între cele două guverne, pentru a evita influențele asupra cursului valutar și pentru optimizarea operațiunilor de plată", este motivarea amendamentului introdus în proiectul de lege de către Comisia de Apărare a Senatului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Practic, asta înseamnă că MApN va schimba la BNR leii din bugetul propriu aferent achiziției de rachete Patriot în dolari, printr-o operațiune de tip swap. Dacă nu ar avea la îndemână această posibilitate, creată prin deschiderea unui cont analitic în monedă străină în cadrul contului de valută al MFP de la BNR, MApN ar trebui să vândă lei pe piață valutară pentru a cumpăra dolari, operațiune care, dat fiind proporțiile tranzacțiilor necesare, ar duce la deprecierea semnificativă a monedei naționale.
Proiectul de lege privind achiziția sistemului de rachete Patriot a fost aprobat, astăzi, și de Camera Deputaților, după ce luni fusese votat de Senat. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că până la 1 decembrie va fi semnat contractul cu SUA pentru achiziția rachetelor, urmând ca până la jumătate lunii viitoare să fie efectuată și prima plată.
Proiectul de lege prevede că MApN va plăti în avans cele 7 sisteme de rachete Patriot pe care le va achiziționa de la statul american, primul astfel de sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) urmând să fie contractat anul acesta, pentru 764,7 milioane dolari plus TVA, plată care va fi efectuată tot în 2017.
Senatorii din Comisia de Apărare au mai introdus un amendament, în scopul facilitării plății la bugetul de stat a TVA-ului aferent tranzacțiilor de achiziție a sistemelor Patriot. Astfel, MApN va avea statut de entitate plătitoare de TVA, pe care nu o are în prezent. De asemenea, prin derogare de la prevederile Codului Fiscal, MApN va efectua plățile TVA aferente tranzacțiilor de cumpărare de sisteme Patriot până la data de 25 a lunii următoare celei în care efectuează plățile în avans către Guvernul SUA pentru rachetele achiziționate.
CITEȘTE ȘI Poșta Română modifică programul de lucru al oficiilor vamale din București
În forma inițială a proiectului de lege era prevăzut că vor fi achiziționate 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot configurația 3+, din care 4 sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Aeriene și 3 pentru Statul Major al Forțelor Terestre. Comisia de Apărare de la Senat a eliminat din text specificarea structurilor care vor beneficia de sistemele de rachete achiziționte.
Eliminarea specificării a fost deoarece, "având în vedere contextul de securitate actual, de tip fluid, sistemele ar putea fi operate și de către alte categorii de forțe", potrivit argumentației senatorilor din Comisia de Apărare. Expresia "alte categorii de forțe" nu este detaliată, astfel că ar putea fi vorba nu doar de alte structuri ale Armatei române, ci și de armata SUA sau de alte forțe din cadrul NATO.
Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” și un singur vot împotrivă, al senatoarei PSD Gabriela Crețu, adoptarea proiectului de lege pentru achiziția primului sistem de rachete Patriot, după ce Comisia de apărare a Senatului a aprobat, tot luni, cu unanimitate de voturi, raportul de adoptare a proiectului. La ședința Comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România, după ce adoptarea raportului Comisiei la proiectul de achiziție a rachetelor a fost amânat.
CITEȘTE ȘI Vânzările evoMAG în cele 3 runde de Black Friday au atins 3,2 milioane de euroAstăzi, proiectul de lege privind achiziția sistemului de rachete Patriot a primit raport de admitere în comisia de apărare a Camerei Deputaților și, tot astăzi, a primit votul final în plen, Camera fiind decizională în acest caz. Și aici a existat un singur vot împotrivă, cel al deputatului independent Adrian Dohotaru, fost USR. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că până la 1 decembrie va fi semnat contractul cu SUA pentru achiziția rachetelor, urmând ca până la jumătate lunii viitoare să fie făcută și plata.