Șeful Morgan Stanley anticipează că va fi obligat să transfere angajați cu tot cu familii din Londra către alte regiuni, după Brexit

Șeful Morgan Stanley anticipează că va fi obligat să transfere angajați cu tot cu familii din Londra către alte regiuni, după Brexit

Foto: Flickr/Alex Proimos

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 oct 2016

Șeful Morgan Stanley spune că nu vede “nimic bun” în legătură cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și admite că banca americană ar putea fi nevoită să transfere o serie de angajați și familiile acestora din Londra în alte regiuni după Brexit.

Într-un interviu pentru Bloomberg, directorul general al Morgan Stanley, James Gorman, a afirmat că banca americană “iubește ecosistemul financiar din Londra”, însă a avertizat că lucrurile se vor schimba după Brexit.

Urmărește-ne și pe Google News

“Din perspectiva noastră, din punctul de vedere al sectorului financiar și al instituției, nu este nimic bun în legătură cu Brexit. Acum vom avea nevoie de un (nou) sediu în Europa“, a spus Gorman.

Sediul actual al Morgan Stanley din Europa se află în cartierul financiar Canary Wharf, din estul Londrei.

Gorman a adăugat că banca va trebui să mute o parte din cei 5.000 de angajați din Londra și familiile acestora după ieșirea Marii Britanii din UE, însă a subliniat că va încerca să limiteze numărul celor care vor fi relocați.

Șeful Asociației bancherilor britanici: Marile bănci vor începe să își transfere operațiunile din Marea Britanie din 2017 CITEȘTE ȘI Șeful Asociației bancherilor britanici: Marile bănci vor începe să își transfere operațiunile din Marea Britanie din 2017

Totodată, Gorman a apreciat că instituțiile financiare internaționale vor fi nevoite să analizeze care sunt cele mai bune locuri pentru coordonarea afacerilor în urma Brexitului.

“Ai nevoie de o bază de afaceri în Londra, Frankfurt, Paris sau în New York? Sau în Hong Kong sau Tokyo? Cred că (Brexitul) va deschide calea întrebărilor și oamenii vor analiza exact de ce sunt poziționați geografic acolo unde sunt poziționați“, a spus șeful Morgan Stanley.  

Declarațiile lui Gorman au fost făcute la câteva zile după ce Anthony Browne, șeful Asociației Britanice a Bancherilor (BBA), a avertizat că marile bănci vor începe să își mute din operațiuni în afara Marii Britanii în prima parte a anului viitor, din cauza îngrijorărilor privind pierderea drepturilor de pașaport pentru serviciile financiare pe teritoriul UE în urma Brexitului, în timp ce instituțiile de credit mai mici intenționează să își relocheze activitățile până la Crăciun.

Un Brexit “dur”, care ar reduce drastic accesul băncilor la piețele financiare din UE, reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru bancheri.

Microsoft mărește prețurile produselor și serviciilor destinate companiilor britanice, din cauza Brexit CITEȘTE ȘI Microsoft mărește prețurile produselor și serviciilor destinate companiilor britanice, din cauza Brexit

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, recent, că va lansa procedurile formale pentru ieșirea țării din blocul comunitar prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la finele lunii martie. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Bloomberg, băncile din Marea Britanie nu vor beneficia de un tratament special în timpul negocierilor de "divorț” cu UE.

În acest context, mai multe instituții de credit internaționale au anunțat că analizează mutarea unor activități în afara Marii Britanii. Potrivit șefului JPMorgan, banca americană ar putea transfera până la 4.000 din cei 16.000 de angajați din Marea Britanie, în urma Brexitului.

În iunie, Morgan Stanley și Goldman Sachs au negat speculațiile din presă potrivit cărora intenționează să-și mute operațiunile și personalul de la Londra la Frankfurt, imediat după ce vor începe procedurile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
morgan stanley
brexit
sediu
angajati
james gorman