Directorul general al Piraeus Bank și-a dat vineri demisia, zi în care acțiunile grupului bancar elen s-au prăbușit cu 14% pe Bursa de la Atena.
Conducerea celui mai mare grup bancar elen, Bank of Piraues, a confirmat demisia șefului executiv al acestuia, Anthimos Thomopoulos, după ce anterior informații în acest sens fuseseră prezentate de Reuters. "Domnul Thomopoulos a demisionat în aceasta după amiază din funcția de director general. El va fi la dispoziția Board-ului atât timp cât va fi necesar pentru a asigura o succesiune adecvată și preluarea îndatoririlor sale", se arată în comunicatul băncii, unde nu se specifică motivele demisiei. De asemenea, nici Thomopoulos, unul dintre cei doi directori ai băncii, nu a putut fi contactat pentru declarații.
Joi, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care deține o participație de 26% în Piraeus Bank, a dezmințit informațiile din presă conform cărora ar fi cerut demisia lui Thomopoulos, care a venit în 2013 la Piraeus, de la National Bank of Greece.
Presa elenă susține că au existat plângeri față de modul în care Thomopoulos a gestionat anul trecut recapitalizarea grupului bancar.
Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricțiile asupra mișcărilor de capital, introduse în iunie, de creșterea ratei creditelor neperformante și de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piraeus Bank la 1% din capitalizarea bursieră a anului 2007
Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia s-a situat la 14,4 miliarde euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțat recent de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piață combinată.
În ședința bursieră de la Atena, Piraeus Bank a pierdut încă 13,77% la nivelul capitalizării bursiere care se cifrează la 1,86 miliarde euro, mai puțin de 1% din valoarea sa de piață a anului 2007.
Testele de stres derulate de BCE au scos în evidență că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece și Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.
Cele patru mari bănci grecești - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank - sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: AGERPRES