Românii au realizat în 2016 peste un milion de plăți de taxe și impozite cu cardul, la ghișeele primăriilor și online. Valoarea taxelor și impozitelor achitate cu cardul a crescut cu aproape 50% anul trecut, la peste 360 milioane lei, datorită dublării numărului de plăți online și extinderii rețelei de acceptare, arată datele obținute de Visa de la băncile din România.
„Eforturile susținute de promovare a beneficiilor plății taxelor și impozitelor cu cardul depuse de Visa și de băncile partenere nu au rămas fără ecou. Valoarea impozitelor achitate cu cardul a crescut de aproape zece ori în ultimii șase ani, datorită avantajelor evidente ale acestei metode de plată: siguranță, confort, rapiditate. Am asistat la o creștere spectaculoasă în special a plăților online, care scutesc contribuabilul de un drum la ghișeu și îl ajută să economisească timp. Salutăm angajamentul autorităților de a susține plata cu cardul, fiind de așteptat ca eforturile depuse în vederea modernizării infrastructurii de plată să contribuie la creșterea veniturilor la bugetul de stat”, a declarat Cătălin Crețu, directorul general pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa.
Anul trecut, una din trei tranzacții de plată a taxelor și impozitelor cu cardul a fost realizată online, un rezultat notabil, având în vedere că în urmă cu doar șase ani aceste plăți erau aproape inexistente. Peste 370.000 de plăți online s-au realizat în 2016, dublu față de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei.
Valoarea medie a unei plăți de taxe și impozite cu cardul (cumulat online și POS) a fost de aproape 340 de lei în 2016, de 2,5 ori peste valoarea medie a unei plăți cu cardul, care s-a ridicat la circa 140 de lei anul trecut, potrivit datelor publicate de BNR.
CITEȘTE ȘI Câștigul mediu net din România a coborât în ianuarie la 2.300 lei, echivalent cu 511 euro. Ritmul anual de creștere este unul record după noiembrie 2008Taxele și impozitele locale pot fi plătite cu cardul la POS-urile instalate în sediile administrațiilor locale și oficiile poștale care acceptă tranzacțiile cu cardul, online pe www.ghiseul.ro și platformele puse la dispoziție de unele administrații locale, precum și la infochioșcuri.
Toate instituțiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul, potrivit așa-numitei legi cash-back, termenul de implementare a noilor prevederi fiind sfârșitul anului 2018.
Numărul primăriilor înrolate pe www.ghiseul.ro a ajuns la 264 la finalul anului trecut, în creștere cu 40% față de 2015. Peste 200.000 de utilizatori și-au activat contul pe platformă până în prezent.