Rezerva de valută (buffer) a Ministerului Finanțelor se situează la circa 16 miliarde de euro, au declarat surse guvernamentale. Nivelul de 16 miliarde de euro este în linie cu limita superioară considerată optimă pentru buffer de către Ministerul Finanțelor.
Ministerul Finanțelor folosește din rezerva de valută în loc să se împrumute de pe piața financiară atunci când consideră că băncile și investitorii cer dobânzi prea mari. O rezervă la un nivel optim asigură statului flexibilitate pentru a evita momentele nefavorabile, sau pentru a refuza mai mult timp dobânzi pe care le consideră dezavantajoase.
Buffer-ul a fost introdusă începând cu anul 2010, la solicitarea expresă a experților FMI, cu care România avea acord stand-by, scopul fiind de a îmbunătăți managementul datoriei publice și de a evita presiunile sezoniere pentru asigurarea surselor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile încheie primele 9 luni cu un profit net de 11,7 miliarde de lei. Profitabilitatea accelerează în trimestrul al treileaNivelul rezervei de valută este unul dintre secretele bine păzite ale ministerului. Instituția nu comunică pe acest subiect și nici ministrul sau alți oficiali nu fac declarații.
În prezent, Ministerul Finanțelor comunică despre rezerva de valută doar că are ca obiectiv menținerea la cel mult patru luni din necesarul brut de finanțare.
Necesarul brut de finanțare pentru acest an este anunțat la 235 miliarde lei (la a doua revizuire), ceea ce înseamnă că pentru patru luni s-ar situa la 78,3 miliarde lei (15,7 miliarde euro).
Trebuie să ținem cont și de faptul că în septembrie statul a împrumutat o sumă record, de 5 miliarde de euro de pe piețele externe. Un alt eveniment cu impact asupra rezervei de valută a fost o plată în contul împrumuturilor de pe piața externă în octombrie, de 2,5 miliarde euro.