Băncile românești vor vinde în acest an credite neperformante cu o valoare totală de 1,5 până la 2 miliarde euro, potrivit recuperatorului de creanțe APS România, care estimează că ponderea neperformantelor în totalul împrumuturilor bancare a coborât sub 10% în ianuarie, de la un maxim de 24% atins la începutul anului 2013.
APS, cel mai mare jucător pe piața locală în domeniul administrării și recuperării portofoliilor de creanțe, și-a propus să achiziționeze cel puțin două portofolii corporate până la finele anului, cu o valoare nominală de peste 500 milioane euro.
Anul trecut, subsidiara locală a companiei cehe APS Holding a cumpărat, împreună cu divizia financiară a Băncii Mondiale (IFC) și alți investitori, două pachete de credite neperformante de la BCR și Intesa Sanpaolo România în valoare de 1,33 miliarde euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Deloitte NPL Study, România a fost campioana Europei Centrale și de Est la vânzarea de portofolii de credite neperformante în ultimii doi ani, cu tranzacții încheiate în valoare de 3,5 miliarde euro.
La finele lui 2016, APS gestiona în România 41 de portofolii de împrumuturi neperformante, totalizând un număr de peste 550.000 de creanțe. Valoarea nominală a creditelor administrate a depășit 3,4 miliarde de euro, în creștere cu aproape 70% comparativ cu 2015.
Compania și-a majorat afacerile locale cu 35%, până la 14,41 milioane euro, fiind cele mai bune rezultate anuale raportate în cei 10 ani de activitate în România.
La nivelul holdingului, APS adminstrează active cu o valoare nominală totală de peste 4,9 miliarde de euro (8 miliarde de euro incluzând și proiectele în faza de finalizare), relevă datele companiei.
Fondată în 2004, APS Holding are sediul central în Praga și oferă servicii în 12 țări: Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Grecia, Serbia, Slovacia și Vietnam. Acționarul unic al APS este Martin Machoň, co-fondator APS Holding și CEO.
În România, APS are cinci birouri, în București, Iași, Timișoara, Constanța și Cluj-Napoca și peste 300 de angajați, fiind cea mai mare subsidiară a companiei.