Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat anul trecut în primă instanță la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pregătește câteva decizii majore legate de viitorul companiei Băneasa Investments SA pe care o controlează indirect, printre care se numără angajarea de avocați pentru apelarea sentinței din 2016 și pentru ridicarea sechestrului instituit de autorități pe terenurile societății, dar și o posibilă vânzare către Romexpo a unui imobil din Piața Presei Libere, rambursarea unui credit contractat în urmă cu 11 ani de la Alpha Bank și stingerea amiabilă a unui litigiu cu CRH Ciment, fosta Lafarge.
Curtea de Apel București l-a condamnat în vara anului trecut pe Popoviciu la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și pentru dare de mită, decizia nefiind definitivă. Primul termen al apelului, care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), a fost stabilit pentru 11 aprilie.
Potrivit procurorilor, fostul rector al Universității de Științe Agronomice, Nicolae Alecu, condamnat în același dosar la 6 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, cu sprijinul interesat al lui Popoviciu - conform sursei citate - ar fi făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA. Terenul ar fi fost drastic subevaluat, la 1 dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Pe terenul respectiv a fost ridicat ulterior, printre altele, complexul comercial Băneasa Shopping Center, dar și un ansamblu rezidențial. Agronomia este și în prezent acționar minoritar semnificativ al Băneasa Investments, cu 49,8% din acțiuni. Prejudiciul total în dosar a fost evaluat la peste 954 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În iunie 2016, CAB a soluționat doar latura penală a procesului. Cea civilă, în care statul încearcă recuperarea prejudiciului, a fost disjunsă în cadrul unui dosar care se află încă pe rol, următorul termen de judecată fiind programat pe 12 aprilie.
În februarie anul acesta, Băneasa Investments SA a primit motivarea sentinței de condamnare pronunțate de Curtea de Apel București în dosarul "Ferma Băneasa" în vara trecută, "în cuprinsul căreia Curtea a reținut că la data obținerii titlului de proprietate asupra terenului situat în București, sectorul 1, șos. București-Ploiești nr. 42-44, aportat la capitalul social al societății de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMVB), terenul se afla în proprietatea publică a statului", potrivit unui document al Băneasa Investments.
Aceeași observație a fost făcută de procurori în rechizitoriu, care au arătat că, dat fiind că era în proprietatea publică a statului, terenul respectiv, "conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții".
Compania vrea să angajeze avocați atât pentru apelul la sentința penală, cât și pentru procesul civil în care Băneasa Investments riscă să piardă terenul. În plus, vrea să trimită o solicitare către autorități în vederea "modificării/ridicării sechestrului asigurător instituit prin ordonanța din data de 23 august 2012 asupra unora dintre suprafețele de teren din patrimoniul societății, precum și a înlocuirii unora dintre bunurile supuse sechestrului".
CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor a anunțat o nouă amânare la metroul din Drumul TabereiPână la soluționarea procesului civil în care statul încearcă să recupereze prejudiciul din dosarul "Ferma Băneasa", Băneasa Investments SA ar putea primi despăgubiri de la stat chiar pentru exproprierea unor suprafețe din terenul Băneasa Shopping Center, necesare pentru lucrările de construire a magistralei 6 de metrou, dintre Gara de Nord și aeroportul Otopeni. Astfel, firma Metroul SA, care face consultanță și asistență tehnică la proiect și a fost desemnată expropriator de către Ministerul Transporturilor, a solicitat către Băneasa Investments, la începutul lunii martie, transferul suprafețelor de teren vizate.
Potrivit proiectului de HG privind exproprierea terenurilor necesare obiectivului de investiții, Băneasa Investments SA ar putea încasa de la stat pe suprafețele de teren respective suma totală de aproape 7,5 milioane lei, iar compania urmează să ia o decizie în privința solicitării primite de la Metroul SA.
O decizie trebuie luată și în privința unei solicitări a Romexpo din decembrie anul trecut, care vrea să cumpere de la Băneasa Investments SA un imobil situat în Piața Presei Libere. Compania trebuie să decidă și cu privire la "luarea de către societate a măsurilor necesare pentru respectarea condițiilor igienico-sanitare cu privire la imobilul sus-menționat", potrivit exprimării din document. Romexpo a decis recent să împrumute 55 de milioane de lei (peste 12 milioane de euro) pentru finalizarea a două noi pavilioane expoziționale.
Sursa citată mai arată că Băneasa Investments SA se află în negocieri cu compania CRH Ciment Romania, fosta Lafarge Ciment, pentru a încheia o tranzacție prin care datoriile CRH Ciment față Băneasa Investments să fie recuperate parțial, astfel încât să fie stins pe cale amiabilă litigiul dintre cele două firme, aflat din septembrie 2016 pe rolul Tribunalului București.
CITEȘTE ȘI ANAF a ridicat sechestrul de pe bunurile TVRBăneasa Investments SA ia în calcul și rambursarea unui credit contractat de la Alpha Bank în 2006, după ce a primit în ianuarie anul acesta o adresă de la bancă în care i se reaminteau obligațiile asumate printr-un alt contract de credit, din 2008, i se atrăgea atenția că linia de credit expiră în ianuarie 2018 și era atenționată că nu a făcut nici o rambursare până în prezent și nici nu a transmis băncii situațiile financiare pe anul 2015. Potrivit datelor de la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, Băneasa Investments a contractat de la Alpha Bank credite în valoare de 17 milioane euro în 2006 și o linie de credit de 10 milioane euro în 2008.
În același document al Băneasa Investments se mai arată că Primăria sectorului 4 al Capitalei a trimis companiei în ianuarie două solicitări. Într-una din ele i se cere firmei, cu titlu gratuit, o suprafață de teren în zona Pieței Sudului, pentru ca Primăria să construiască acolo o parcare și căi de acces. În cealaltă, autoritatea locală solicită încheierea unui proces verbal de vecinătate, Primăria invocând suprapuneri "dintre documentațiile cadastrate aferente imobilului situat în șoseaua Berceni nr. 2, reprezentând proprietatea societății, și cele ale imobilului din șoseaua Nițu Vasile nr. 1, aferent Pieței Sudului".
Pe adresa Băneasa Investments a venit o solicitare și din partea unui ONG în curs de înființare, Aripi Argintii, entitate cu scop de promovare a imaginii și istoriei aviației militare, "de preluare în gestiune pe termen nelimitat a avionului IAR-93 MB, în vederea restaurării cu scopul expunerii pentru publicul interesat în cadrul unui viitor muzeu dedicat Aviației Militare Române".
CITEȘTE ȘI Streamingul muzical a depășit pentru prima dată descărcările online și vânzările pe CD și vinil în Statele UnitePotrivit ultimelor informații disponibile, Băneasa Investments a terminat anul 2014 cu pierderi de peste 4 milioane lei, la o cifră de afaceri de 9,8 milioane lei.
În schimb, Băneasa Developments, care operează centrul comercial Băneasa Shopping Center, a raportat în 2015 afaceri de 209 milioane lei (47 milioane euro), cu peste 5% mai mari față de 2014, și un profit net de 61 milioane lei (13,75 milioane euro), cu 11,5% mai mare.
Vânzările celor peste 200 de chiriași ai centrului comercial Băneasa Shopping City, au crescut cu peste 13% în 2016, segmentele cu cele mai mari creșteri fiind bijuterii și accesorii, cosmetică, optică și produsele farmaceutice, a anunțat centrul comercial în decembrie anul trecut. Mall-ul a avut 23 de milioane de vizite în anul respectiv.