Agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat calificativul suveran, la nivelul BBB-, în categoria recomandată investitorilor, precum și perspectiva stabilă a acestuia, anunță Ministerul Finanțelor. Decizia era așteptată de analiști și vine la circa șase luni după ce Guvernul a adus o serie de modificări ordonanței de urgență 114, astfel încât să atenueze din prevederile ale acesteia despre care agenția de rating considera că ar fi avut un impact negativ mai puternic asupra economiei. S&P anticipează pentru acest an o rată de creștere economică de doar 3,9%, cea mai lentă începând din 2015, și atrage atenția că deficitul bugetar va rămâne în jurul pragului de 3% anul acesta, dar va urca la 3,4% anul următor, când noul Guvern format după alegerile parlamentare va avea de luat decizii dificile de consolidare fiscală, printre care și inversarea unor majorări prevăzute de Legea pensiilor.
Ratingul a fost reafirmat la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală.
"Iată că atunci când se fac evaluări pe marginea economiei, nu politica partizană și panicată, dimensiunea pozitivă a economiei se arată clar și fără niciun fel de dubiu sau rezervă. Analizele și prognozele Ministerului Finanțelor sunt confirmate de S&P iar acest lucru trebuie să dea încredere tuturor investitorilor și actorilor economici din societate și în planul nostru economic pentru România", apreciază Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
Printre punctele forte ale României care susțin decizia agenției sunt evidențiate nivelul moderat al datoriei publice guvernamentale și al datoriei publice externe, precum și creșterea economică solidă înregistrată în ultimii ani. În ceea ce privește deficitul bugetar pe anul 2019 estimarea agenției de rating confirmă că România se va încadra în ținta asumată ca stat membru Uniunii Europene, notează Ministerul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Împrumuturile statului au ajuns la aproape 60 miliarde lei în primele opt luni, peste 80% din ce a anunțat pentru tot anulReferitor la prognozele de creștere economică Guvernul consideră că prognozele stabilite atât pentru anul 2019 cât și estimarile pe termen mediu sunt realizabile, având în vedere indicatorii economici înregistrați în primul semestru din 2019.
Dacă pentru 2019, S&P estimează un deficit bugetar de 3%, la o creștere de 3,9%, în 2020 deficitul va urca la 3,4%, în timp ce creșterea economică va încetini la 3,5%. Deciziile dificile de consolidare a finanțelor statului vor fi lăsate pe seama guvernului care se va forma după alegerile parlamentare.
Guvernul mizează pe o creștere economică de 5,5% și deficit bugetar de 2,8% anul acesta.
"Ne așteptăm ca rata de creștere economică a României să încetinească anul următor, concomitent cu atenuarea cererii externe și a inflației generate de majorările salariale, în contextul unui impact tot mai slab al politicii fiscale. Deficitele gemene (cel bugetar și cel de cont curent, n.r.) sunt în creștere, dar nu ne așteptăm ca nivelul de îndatorare, în sectorul public și în privat, să crească semnificativ în următorii doi ani. Scenariul nostru de bază depinde, însă, de menținerea unui curs relativ stabil și de păstrarea unui ritm de creștere peste 3% până în 2022, în contextul în care fondurile UE și intrările de capital continuă să susțină cererea", potrivit unui comunicat S&P.
Agenția notează și că ieșirea ALDE de la guvernare va avea un impact negativ asupra capacității guvernului de a lua și implementa decizii pentru restul acestui an, în timnp ce lipsa de coeziune a opoziției rduce probabilitatea pentru alegeri anticipate.
"Acestea fiind spuse, considerăm că deciziile dificile în materie de fiscalitate, cum ar fi limitarea cheltuielilor și asigurarea spațiului fiscal pentru recenta lege a pensiilor vor fi decizii care vor fi lăsate noulșui guvern, care se va forma după alegerile din 2020. (...) Ca urmare a creșterii presiunilor asupra bugetului, ne așteptăm ca deficitul bugetar să urce până la 3,4% în 2020, situație cu care va trebui să se confrunte următorul guvern. Ne așteptăm ca ajustările fiscale să includă și renunțarea la unele creșteri prevăzute de Legea pensiilor", avertizează S&P.
Guvernul a modificat, la finele lunii martie, OUG 114 printr-o altă Ordonanță (19/2019), moment la care a redus și nivelul taxei pe activele bancare, una dintre cele mai criticate măsuri. Palatul Victoria a dat înapoi, însă, abia după ce agenția Standard & Poor's a informat că intenționează să reducă perspectiva de rating suveran din cauza efectelor taxei bancare, ceea ce ar fi însemnat și scăderea încrederii investitorilor în economia românească și, implicit, o creștere a costurilor de finanțare.
S&P urma să înrăutățească la negativ perspectiva de rating, decizie care ar fi putut avea drept consecință și retrogradarea după șase luni a ratingului suveran în categoria junk, însă Guvernul de la București a făcut contestație și a explicat experților agenției că va modifica semnificativ OUG 114.