Raiffeisen Bank a pus deoparte 18 milioane de euro pentru plata clienților din procesul cu ANPC

Raiffeisen Bank a pus deoparte 18 milioane de euro pentru plata clienților din procesul cu ANPC
scris 2 nov 2022

Raiffeisen Bank a făcut un provizion de 18 milioane de euro, în scădere față de cât estima anterior, pentru plata sumelor datorate clienților ca urmare a litigiului pierdut cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a fost recent motivat de Înalta Curte.

Provizionul făcut de Raiffeisen Bank a fost redus de la 27 de milioane de euro, cât era estimat în primul trimestru din acest an, la 18 milioane de euro sau circa 89 de milioane de lei. Estimarea băncii privind sumele pe care ar putea să le plătească celor circa 9.000 de clienți cărora le-a majorat nelegal dobânzile la credite, potrivit hotărârilor instanțelor, este apropiată de cea a ANPC, care vede cuantumul la 19 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv acțiunea Raiffeisen Bank în care contesta un ordin emis de ANPC în 2017 prin care banca trebuia să restituie sumele încasate în plus de la debitorii cărora le-a majorat nelegal ratele la credite. Curtea a reținut că banca cu capital austriac a împrumutat clienții, îndeosebi în franci elvețieni, plănuind de la început să le majoreze dobânzile, fără să-i informeze în prealabil, lucru considerat practică comercială incorectă de către instanțe.

Situația a ajuns în atenția ANPC după ce documente interne ale băncii au fost scurse în spațiul public.

Răsvan Radu își va încheia mandatul de CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank, după aproape 18 ani. Septimiu Postelnicu, Prim Vicepreședinte Executiv al UniCredit Bulbank, a fost desemnat succesor CITEȘTE ȘI Răsvan Radu își va încheia mandatul de CEO și Președinte al Directoratului UniCredit Bank, după aproape 18 ani. Septimiu Postelnicu, Prim Vicepreședinte Executiv al UniCredit Bulbank, a fost desemnat succesor

Sumele încasate de la cei peste 9.000 de clienți care au contractat credite în perioada 2006-2008 și care intră sub sancțiunea confirmată de instanță s-au acumulat, teoretic, până în 2017, când banca a anunțat că va modifica ratele clienților pentru alinierea la ordinul ANPC.

Chiar dacă suma provizionată de Raiffeisen a fost redusă, ea reprezintă o cotă semnificativă, de circa 15%, din profitul băncii, de 120 de milioane de euro la jumătatea anului, în creștere de la 89 de milioane de euro în aceeași perioadă din 2021.

„Potrivit opiniilor legale externe, banca va trebui să emită noi grafice de rambursare și să ramburseze anumite sume clienților afectați”, arăta Raiffeisen în raportul trimestrial.

Banca mai precizează că, în cazul cel mai grav, plățile ar putea ajunge la 67 de milioane de euro.

Finanțele vor să folosească granturi de miliarde de euro din PNRR pentru a asigura lichiditatea pe termen foarte scurt a Guvernului. Împrumuturile pe 1-2 săptămâni de la bănci ar fi reduse și statul ar economisi cam 50 milioane lei pe lună cu dobânzile CITEȘTE ȘI Finanțele vor să folosească granturi de miliarde de euro din PNRR pentru a asigura lichiditatea pe termen foarte scurt a Guvernului. Împrumuturile pe 1-2 săptămâni de la bănci ar fi reduse și statul ar economisi cam 50 milioane lei pe lună cu dobânzile

ANPC arată că de decizie vor beneficia toți cei afectați de majorarea ratelor, chiar dacă între timp nu mai au credite în derulare la Raiffeisen Bank, dar și că debitorii ar putea cere compensații suplimentare sub forma unor dobânzi (la dobânzile încasate nelegal de către bancă).

În 2021, Raiffeisen a fost amendată de ANPC pentru că nu a pus în practică o altă decizie a instanței, legată de majorarea dobânzilor debitorilor care au avut credite restructurate – circa 14.000 de contracte. Oficialii băncii au arătat ulterior că vor începe rambursarea banilor încasați în plus din operațiunile de restructurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
majorare dobanda
inalta curte de casatie si justitie
anpc