PROFIT Financial.forum – Cosmin Vladimirescu, Mastercard: Reglementarea este ca zăpada: vine în valuri. Nu trebuie să ne sperie; aduce și lucruri pozitive

PROFIT Financial.forum – Cosmin Vladimirescu, Mastercard: Reglementarea este ca zăpada: vine în valuri. Nu trebuie să ne sperie; aduce și lucruri pozitive
scris 28 nov 2018

Directiva Europeană PSD2 privind plățile este favorabilă schimbărilor majore din industrie, spune, la Profit Financial.forum, Cosmin Vladimirescu, General Manager la Mastercard România. „Nouă ne place PSD2. E o reglementare care promovează inovația și securitatea.”

Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

El și-a început ziua de miercuri prin a degaja zăpada acasă, după care a făcut drumul către Banca Națională a României, unde Profit.ro a organizat PROFIT Financial Forum. Efortul de dimineață îl face să fie vivace și, la prezentarea pe care o are, glumește. Cu ninsoarea a avut o revelație: abia este 28 noiembrie. Vor mai veni zăpezi. Așa este și cu reglementarea, vine în valuri.

Directiva PSD 2 a Uniunii Europene  (Payment services PSD 2 - 2015/2366) nu reprezintă primul val de reglementare în domeniu. A fost și PSD1. Vor fi și PSD3, PSD4... Zăpada aduce disconfort de muote ori, dar este bună pentru schiori, este bună pentru agricultură. Așa este și în reglementare: aduce lucruri pozitive, rezolvă probleme sau înlesnește anumite chestiuni.

PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026 CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026

„Nouă ne place PSD2. E o reglementare care promovează inovația și securitatea”, spune Vlasimirescu, pe deplin conștient de punctul în care se află piața locală de plăți electronice. Sub 10% din totalul plăților se efectuează cu cardul, față de 95% din totalul plăților cât este în țările nordice, unde se apelează tot mai rar la numerar.

Industria are deschidere pentru promovarea conceptului de portofel virtual, o aplicație prin care consumatorii să poate mișca banii între conturile de la diferite bănci. Digitalizarea este încă redusă, nivelul de 37,5% fiind semnificativ sub media europeană de 54,3% și foarte departe de reperul de 75% al statelor dezvoltate.

Spre exemplu, plățile cu cardul nu au dramatic fost impulsionate de reducerea comisioanelor interbancare în paralel cu legea cash-back ce obligă comercianții cu afaceri de peste 10.000 de euro să accepte plata cu cardul. Lumea se aștepta la o explozie, dar nu a fost, afirmă șeful de la Mastercard.

Ruxandra Avram, director în Direcția Monitorizare a Infrastructurii Pieței Financiare și a Plăților din Banca Națională a României îndeamnă la răbdare. Spune că momentan s-ar putea să se fi atins masa critică a celor care utilizează cardul și internet banking. Probabil ar mai trebui să așteptăm să se ridice cei care acum termină liceul. Pe de altă parte, mai spune Avram de la BNR, plafonarea acum 3 ani a costurilor de la banca emitentă la banca ce procesa nu s-a văzut neapărat în reduceri la raft.

Tehnologia plăților cu cardul nu trebuie să fie „sexy”

În opinia lui Vladimirescu, societățile din domeniul financiar nu ar trebui să lupte cu reglementarea, ci să o preîntâmpine. Problemele dificile trebuie discutate fără teamă cu reglementatorii în prealabil pentru a fi înțelese toate lucrurile care pot decurge dintr-o reglementare defectuoasă.

Explicarea tehnologiei din spatele cardului nu este necesară. Aceasta poate fi complet invizibilă. Directorul de la Mastercard afirmă că lucrează de 18 ani în domeniu și tot mai află câte ceva nou. Mijloacele de plăți trebuie să fie eficiente, sigure, dar ele, în sine, nu sunt „sexy”. Tot ce trebuie să știe consumatorul este că poate să plătească sigur și eficient, a conchis Vladimirescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mastercard
banci
bnr
cosmin vladimirescu