Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă Primăriei București un împrumut în regim de urgență în valoare de de 555 milioane lei (echivalentul a 115 milioane euro) pentru plata datoriilor mai vechi ajunse la scadență. Împrumutul amână planurile inițiale ale primăriei pentru o nouă emisiune de obligațiuni, bani cu care să achite obligațiunile ajunse la plată, având în vedere volatilitatea piețelor de capital provocată de criza coronavirus.
"Acest împrumut oferit în regim de urgență cu un termen scurt de rambursare de trei ani va refinanța tranșa de cinci ani, scadentă la 4 mai 2020, a programului de obligațiuni ale municipalității lansat în 2015. Împrumutul BERD înlocuiește planurile anterioare ale orașului pentru o nouă emisiune de obligațiuni și oferă flexibilitate pentru a reveni pe piețele de capital în condiții de piață îmbunătățite. Răspunsul flexibil și rapid al BERD permite Bucureștiului, partenerul nostru de lungă durată, să își refinanțeze cu succes programul de obligațiuni ajunse la scadență. Suntem încântați să putem continua sprijinul nostru pentru oraș și pentru cetățenii săi și, în ciuda condițiilor nefavorabile de piață, să menținem încrederea investitorilor în piața de obligațiuni din România și Bursa de Valori București", a declarat Mark Davis, directorul regional al BERD pentru România și Bulgaria.
BERD își menține angajamentul de a ajuta orașul să se pregătească pentru viitoarele plasamente de obligațiuni, inclusiv obligațiuni „verzi”.
CITEȘTE ȘI MESAJUL Președintelui Băncii Transilvania pentru cei 32.000 de acționari: Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!Activitatea BERD se concentrează acum în totalitate pe sprijinul oferit celor 38 de țări în care investește pentru a combate impactul economic al crizei coronavirus. În perioada 2020-2021, BERD este pregătită să ofere finanțare în valoare de 21 miliarde de euro.
Banca se adaptează și își dezvoltă instrumentele existente, dar și inițiative noi pentru a oferi finanțare și sprijin în domeniul politicilor publice pentru a contribui la combaterea crizei provocate de virus. De asemenea, BERD depune eforturi pentru a pregăti țările în care investește pentru era post-virus și pentru a proteja eforturile și progresele acestora către economii de piață durabile, echitabile și deschise.
Sprijinul BERD include lichiditate pe termen scurt și capital de lucru pentru clienții existenți, finanțarea comerțului și program de sprijin de urgență pentru furnizorii de infrastructură. Pe măsură ce situația evoluează, Banca va avansa suport pentru susținerea monedelor locale, piețelor de capital și aport de capitaluri proprii.
În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanțării infrastructurii, creșterea productivității și consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 8.7 miliarde de euro în economia românească. In 2015, a fost printre investitorii programului de obligațiuni municipale București.