Judecătoria Sectorului 5 din București a hotărât ca doi clienți ai Piraeus Bank să plătească, pentru viitor, ratele datoriei în franci elvețieni la cursul din 2008, când francul valora circa jumătate față de cât valorează în prezent față de leu. Hotărârea vine în contextul în care debitorii au vrut să dea în plată casa luată pe credit, însă, după decizia Curții Constituționale care a introdus cerința impreviziunii în lege, au cerut reechilibrarea contractului. Soluția nu este definitivă.
Decizia reprezintă o premieră, în contextul în care instanțele au mai decis fie rambursarea integrală a creditelor la cursul de la momentul acordării creditelor, fie împărțirea riscului valutar.
“Adaptează pentru viitor contractele de credit nr. (…) în sensul că toate sumele datorate de intimați, potrivit graficelor de rambursare agreate, se vor calcula la valoarea CHF din momentul încheierii contractelor”, se arată în minuta publicată pe portalul instanțelor.
CITEȘTE ȘI BNR a transmis băncilor încă din 2004 că trebuie să calculeze dobânzile variabile după criterii transparente, ceea ce nu s-a întâmplat“Instanța a dat o decizie în echitate, prin care a păstrat utilitatea socială a contractului”, spune Alexandra Burada, avocatul clienților. “Apărarea noastră a fost că debitorii sunt neacoperiți la riscul valutar”, adaugă aceasta.
În 2008, clienții au împrumutat 72.000 de franci de la Piraeus, prin intermediul a două credite de consum cu ipotecă, pe 30 de ani, destinate achiziției unei locuințe de 37 de metri pătrați, potrivit informațiilor furnizate de avocat.
La acel moment francul era la 2,27 de lei. Pe fondul crizei financiare, leul s-a depreciat iar francul a câștigat în valoare față de restul monedelor, astfel că a ajuns la circa 4,2 lei în prezent. Dacă cei doi clienți plăteau, inițial, echivalentul a aproape 1.100 de lei, după creșterile de curs, dar și după majorarea dobânzii cu două puncte procentuale, cei doi au ajuns să plătească aproape 2.000 de lei, peste nivelul veniturilor lunare cumulate, potrivit informațiilor furnizate de Burada.
Clienții au depus notificare de dare în plată în mai 2016, însă Curtea Constituțională a decis, în octombrie 2016, că darea în plată nu poate opera decât în condițiile în care judecătorul stabilește că există impreviziunea.
“După decizia CCR, am solicitat, în notele de ședință, adaptarea contractului de credit”, spune avocatul. Soluția propusă a fost ca rambursarea să se facă la cursul de la data acordării + 20%, ceea ce ar fi menținut în continuare un grad de îndatorare ridicat, de 60-70%, explică avocatul.
Deși au achitat în total 44.000 de franci, soldul a scăzut cu mult mai puțin, la 66.400 de franci, ca urmare a rambursării în anuități.
Dacă decizia Judecătoriei va fi menținută de Tribunalul București, în cazul unui apel al creditorului, clienții vor rambursa un sold de circa 150.000 de lei față de echivalentul a 277.000 de lei la cursul curent.