Ministerul Finanțelor a împrumutat joi 150 de milioane de euro pe 5 luni, în premieră la dobândă negativă, de -0,11% pe an. În timp ce pentru statele din zona euro este deja ceva comun să se împrumute la dobânzi negative, ca urmare a politicii monetare a Băncii Centrale Europene, pentru România este o premieră obținerea unui randament negativ, caz în care statul achită investitorilor, înapoi, mai puțin decât i-au împrumutat aceștia. Merită menționat și că la începutul lunii februarie, Polonia s-a împrumutat 1,5 miliarde pe cinci ani, la o dobândă de minus 0,102% pe an.
La un randament negativ pe an de 0,11%, ținând cont că împrumutul de 150.000.000 euro este doar pe 5 luni și 8 zile, statul dă înapoi cu 72.400 de euro mai puțin, potrivit calculelor Profit.ro, adică 149.927.634 euro. (La 5 luni exact, câștigul statului ar fi fost de 68.750 euro).
CITEȘTE ȘI Din Bundestag, în lumea modei. INTERVIU Matei Ladea, SARTO: Cum se raportează bărbații din România la normele vestimentareBăncile și investitorii reprezentați de acestea au înaintat oferte pentru a cumpăra obligațiuni de 229,1 milioane de euro, dar Finanțele au vândut doar de 150 de milioane de euro, atât cât își propuseseră.
Un randament negativ înseamnă practic că acela care cumpără obligațiunile plătește pentru privilegiul de a deține titluri emise de un stat considerat cu un risc redus.
Această ieșire pe piețele externe vinde după ce, marți, Finanțele au refuzat toate ofertele băncilor la o emisiune în euro pe perioadă de 5 ani, după ce băncile au fost nemulțumite de dobânda de 0,4% pe an (pozitivă), oferită de stat.