OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 10,7 milioane lei în primele trei luni ale anului, după triplarea costurilor de risc, în contextul epidemiei Covid-19, în timp ce rezultatul operațional a scăzut doar ușor și afacerile au continuat să crească, potrivit datelor raportate la Budapesta.
În trimestrul 1 din 2019, profitul net era de 18 milioane de lei, în timp ce în trimestrul 4 din 2019 rezultatul net era de 13 milioane de lei. În conformitate cu standardele de raportare din România, OTP raportează în continuare profit, la 22 milioane lei în primul trimestru din acest an.
Profitul operațional aferent primelor trei luni ale anului a scăzut cu 5%, la 36 milioane lei, ca urmare a creșterii cu 12% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar și a creșterii cheltuielilor operaționale cu 18%.
Venitul net din dobânzi a crescut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii portofoliului de credite cu 17% și a majorării marjelor de dobândă.
CITEȘTE ȘI Rata șomajului în SUA a urcat de peste trei ori în aprilie, la un nivel istoricBanca a înregistrat o creștere de 30% a creditelor acordate întreprinderilor mici și mijlocii, în timp ce creditele corporate au crescut cu 15% și cele imobiliare cu 22%.
Activele totale au rămas stabile la 13,8 miliarde de lei față de finele anului trecut și au crescut cu 17% față de primul trimestru din 2019. Creditele au crescut cu 3% față de decembrie la 10,6 miliarde de lei.
“Contextul economic generat de epidemia Covid-19 a determinat și reclasificarea și analiza atentă a creditelor din portofoliul băncii”, arată OTP.
Provizioanele totale au crescut de la 21 de milioane de lei la finele anului trecut la 54 de milioane de lei la finele primului trimestru. Volumul creditelor neperformante a scăzut cu 2% la 504 milioane de lei față de finele anului trecut, dar au avansat cu 19% față de martie 2019.
Rata de neperformanță a continuat să scadă la 7,2%, cu 2,4 pp sub nivelul din martie 2019.
Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 18,9%, față de 17,2% în primul trimestru al anului trecut, în urma majorării de capital în valoare de 320 milioane lei, realizată de către OTP Bank PLC în luna septembrie 2019.
Indicatorul de cost/venit s-a înrăutățit la 75,3%, față de 71% cu un an în urmă. Băncile țintesc să țină cheltuielile sub 50 de bani la fiecare leu câștigat, însă OTP a căutat în ultimul an să crească cota de piață, ceea ce a slăbit performanța operațională.
OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 31.832 miliarde de forinți (450 milioane de lei). Rezultatele primului trimestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Pierderea contabilă a fost de 4 miliarde de forinți (58 milioane de lei).