OTP Bank România, profit de 236 de milioane de lei la 9 luni, față de pierdere în aceeași perioadă din 2022

OTP Bank România, profit de 236 de milioane de lei la 9 luni, față de pierdere în aceeași perioadă din 2022
scris 10 nov 2023

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 236 milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2023, față de o pierdere de 15 milioane de lei în aceeași perioadă din 2022.

OTP Bank a înregistrat un profit de 53 de milioane de lei în trimestrul al treilea, comparativ cu unul de 168 de milioane de lei în trimestrul al doilea, respectiv o pierdere de 1 milion de lei în trimestrul al treilea din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
BCE cere băncilor să țină cont de scăderea prețurilor în sectorul imobiliar CITEȘTE ȘI BCE cere băncilor să țină cont de scăderea prețurilor în sectorul imobiliar

„„Marcăm o realizare importantă a băncii, cu un nivel record al profitabilității pentru al doilea trimestru consecutiv, o performanță financiară excelentă datorată orientării strategice pentru consolidarea afacerilor și nivelul de satisfacție al clienților (...) Am reușit să obținem aceste rezultate în ciuda ușoarei contracții în zona de creditare, ceea ce indică abordarea prudentă și concentrarea pe menținerea unui portofoliu sănătos”, spue Gyula Fater, directorul OTP România.

Profitul operațional înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023 a crescut cu 39% la 203 milioane de lei.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 6% la 513 milioane de lei, în timp ce veniturile din comisioane au crescut cu 15% la 51 de milioane de lei. Capitolul alte venituri a crescut cu 130% la 92 de milioane de lei.

Cheltuielile de exploatare au crescut cu 7% comparativ cu perioada similară din anul trecut, pe fondul creșterii cheltuielilor salariale, evoluție compensată parțial de contribuția mai mică la Fondul de Garantare al Depozitelor.

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania renunță la majorarea comisioanelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania renunță la majorarea comisioanelor

În trimestrul al treilea, costul riscului s-a ridicat la 26 milioane lei (2 miliarde HUF), mai ales ca urmare a unui provizion suplimentar pentru restructurarea unui împrumut sindicalizat al unui client corporate, a cărui expunere a fost reclasificată in Stadiul 3 din motive de precauție, precizează banca.

Volumul creditelor brute a scăzut cu 2% în primele nouă luni ale anului 2023 și cu 1% față de trimestrul precedent. Volumul de credite corporate a fost stabil, în timp ce zona de leasing a crescut cu 14%. În cadrul structurii creditelor, volumele de credite din stadiile 1+2 au scăzut cu 1% la nivel trimestrial, datorită diminuării creditării din zona retail, compensată parțial de creșterea volumelor de leasing.

Volumul depozitelor a crescut cu 4% comparativ cu trimestrul al doilea din 2023, după o creștere cu 7% a depozitelor retail, în timp ce depozitele corporate au rămas stabile. Comparând primele nouă luni din 2023 cu același interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 11%, determinate de o creștere de 27% în segmentul retail. Raportul credite nete/depozite a scăzut la 109% (cu 18 pp mai mic comparativ cu sfarșitul anului 2022).

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 20 miliarde de lei, în scădere cu 3% față de nivelul consemnat în luna septembrie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a scăzut cu 22 de puncte de bază la 21,31%.

Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash. Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Premierul convoacă o ședință cu Finanțe și BNR, dar și cu bănci și societate civilă CITEȘTE ȘI Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash. Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Premierul convoacă o ședință cu Finanțe și BNR, dar și cu bănci și societate civilă

Datele pentru România sunt ajustate de OTP Bank și preluate din cele consolidate, prezentate la Budapesta, și diferă în general de cele raportate la București (cum ar fi raportările către Ministerul Finanțelor, spre exemplu).

În primele nouă luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 779 miliarde de forinți (10 miliarde de lei) în timp ce profitul consolidat a fost de 858 miliarde de forinți (11,1 miliarde de lei).

Banca din România a fost scoasă la vânzare în acest an și OTP este pe final de discuții pentru vânzarea către Banca Transilvania sau Raiffesien Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank
profit otp bank