OTP Bank: 60% dintre clienții cu credite în franci elvețieni au acceptat oferta de conversie

OTP Bank: 60% dintre clienții cu credite în franci elvețieni au acceptat oferta de conversie
scris 31 mar 2016

Peste 6000 de clienți cu credite în moneda elvețiană, luate în perioada de boom economic, au acceptat oferta de conversie cu discount a OTP Bank, anunță banca cu acționariat maghiar într-un comunicat de presă.

Oferta de conversie, lansată la sfârșitul anului trecut, a atras 60% din clienții băncii cu credite în franci, în timp ce oficialii băncii sperau la o rată de succes de 90%, la momentul anunțării acesteia. Aproape toți debitorii care au acceptat oferta au ales să schimbe creditul în franci într-unul în lei, cu o marjă de 3,5 sau 4 puncte procentuale peste Robor la trei luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca avea, în decembrie 2015, 10.500 de clienți cu un volum de credite ipotecare în franci elvețieni de 477 de milioane de franci, adică o medie de circa 45.400 de franci pe debitor. și bugetase 400 de milioane de lei pentru conversie. Debitorii cu credite în franci au fost loviți de dublarea valorii monedei elvețiene raportat la leu față de perioada de boom din 2007-2008. La începutul anului trecut, după ce Banca Centrală a Elveției a renunțat la politica unui curs fix față de euro, cursul francului a luat avânt și a ajuns de la 3,7 lei până la un maxim de 4,5 lei. În prezent, francul fluctuează în jurul a 4,1 lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Darea în plată: Comisia juridică intră marți în dezbaterile pe amendamente. Plafonul, Prima Casă și aplicarea la creditele în derulare, puncte esențiale CITEȘTE ȘI Darea în plată: Comisia juridică intră marți în dezbaterile pe amendamente. Plafonul, Prima Casă și aplicarea la creditele în derulare, puncte esențiale

OTP a redus soldul creditelor cu o sumă totală de 45 de milioane de franci, adică 184 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o reducere medie de 17% a soldului, în linie cu ce au anunțat oficialii băncii în decembrie.

Potrivit băncii, 608 clienți au renunțat la litigii pentru a beneficia de reducerea soldului cu procente între 5 și 25%.

„Corectitudinea ofertei este dovedită și de faptul că, în  litigiile dintre OTP Bank România și clienți, închise printr-o decizie irevocabilă, de la începutul anului și pȃnă în prezent, în 73% dintre cazuri oferta băncii s-a dovedit a fi  mai convenabilă decât soluția obținută de client în instanță”, se arată în comunicatul de presă.

OTP a folosit o clauză de dobândă prin care își rezerva dreptul de a modifica unilateral rata clienților, în funcție de politica proprie, deși făcea referire și la indicatori de piață precum Libor. În 2008, banca a majorat dobânzile clienților. Creșterea de dobândă a fost de la 5,5% la 6,49% pentru cei cu credite ipotecare și de la 5,7% la 6,99% pentru cei cu credite de consum cu ipotecă.

Clauza de dobândă a fost declarată abuzivă de către Tribunalul București, decizie mențiuntă definitiv și de Curtea de Apel, care a dispus eliminarea ei din toate contractele, după ce OTP a fost chemată în judecată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Banca a susținut, după decizie, că aceasta nu are efecte importante asupra contractelor. În comunicatul de față, OTP arată că debitorii au pierdut, în total, 1,2 milioane de lei dacă au ales varianta litigiilor în locul ofertei băncii.

Pe de altă parte, clienții băncii vor putea, în baza deciziei obținute de ANPC, să ceară în instanță restituirea sumelor încasate în temeiul dobânzii majorate.

Liviu Voinea, viceguvernator: În primul și în primul rând, trebuie exclusă Prima Casă de la darea în plată CITEȘTE ȘI Liviu Voinea, viceguvernator: În primul și în primul rând, trebuie exclusă Prima Casă de la darea în plată

De asemenea, sunt clienți care au obținut în instanță calcularea dobânzii cu o nouă marjă, de 1-2 puncte procentuale, rezultată din extragerea cotației Libor de la momentul acordării creditului din dobânda inițială.

Contractele de novație, pe baza cărora a fost implementată oferta, au fost contestate inițial de către clienți, pentru că banca își rezerva dreptul de a anula oferta, în cazul unor modificări legislative care să impună o conversie la un anumit curs.

Banca spune că ascultat aceste sugestii și a venit cu o nouă formulă.

„Astfel, clauzele contractuale clarifică faptul că, în cazul în care o inițiativă legislativă privind conversia obligatorie a creditelor va fi aprobată de către autoritățile statului, banca va aplica un mecanism de compensare a sumelor acordate voluntar ca reducere și cele la care clienții ar fi îndreptățiți în urma actului normativ”, se mai arată în comunicat.

Clienții mai au la dispoziție trei săptămâni pentru a semna oferta.

OTP Bank România, subsidiară a grupului maghiar OTP, are o cotă de piață de aproximativ 2%, după ce a preluat Millennium Bank anul trecut. Înainte de criză, OTP a fost una dintre băncile care au acordat preponderent credite în franci elvețieni pentru persoanele fizice.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
oferta conversie otp bank
conversie otp bank