Olimpiu Bălaș transformă în capital un împrumut acordat Techventures Bank

Olimpiu Bălaș transformă în capital un împrumut acordat Techventures Bank
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 mai 2022

Vasile-Olimpiu Bălaș, acționarul majoritar al Techventures Bank, fosta Bancă Feroviară, a convertit în capital social un împrumut subordonat acordat băncii.

Cum se poate menține și dezvolta pe piață un brand românesc va fi explicat la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania 
post criză

Evenimentul, organizat împreună cu Lensa și Grupul Nordis, este programat pentru 23 mai, urmând să fie transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI

Capitalul social al Techventures Bank a fost majorat cu 500.000 de lei, la circa 65,5 milioane de lei. Conversia împrumutului subordonat acordat de Bălaș s-a făcut prin emiterea de noi acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Omul de afaceri a preluat Banca Comercială Feroviara de la Valer Blidar în 2020 și la finele aceluiași an i-a schimbat numele.

Bălaș, care a venit cu afaceri din zona IT, figurează cu o deținere în nume propriu de 60,4% al capitalului băncii, alte 8,3 procente fiind controlate printr-o firmă. Două firme (Tristar și Atelierele CFR Grivița) ale lui Blidar mai au o participație cumulată de 21,6%, iar SSIF BRK Financial Group are o deținere de 9,8%.

Strategia lui Bălaș este să transforme banca într-o neo-bancă, prin utilizarea de tehnologii înalte și automatizări, inclusiv prin AI, machine learning. În 2022, banca țintește trecerea pe profit, potrivit planurilor inițiale, și atragerea a 5.000 de clienți noi activi până la sfârșitul lui 2023.

Pierderile Techventures Bank s-au adâncit la 20,1 milioane de lei în 2020, de la 7,8 milioane de lei în 2019, pe fondul scăderii rezultatului operațional, mai ales ca urmare a căderii veniturilor nete din dobânzi cu 40%. Pierderile cumulate au ajuns la 61,1 milioane de lei.

După schimbarea acționarului majoritar în 2020 au fost făcute două majorări de capital în valoare totală de 20 de milioane de lei. În ianuarie anul trecut a fost aprobată conversia unui împrumut de 3 milioane de lei acordat de Bălaș în capital, precum și a unor creanțe de 1,2 milioane de lei ale firmelor lui Blidar. Totodată, a fost majorat capitalul printr-un aport în numerar de 3,5 milioane de lei. În mai anul trecut au fost decise o nouă majorare de capital, de 3 milioane de lei, precum și contractarea unui împrumut de 8 milioane de lei.

Banca Națională a României a obligat banca, printr-un ordin din septembrie 2020, să mențină un nivel al fondurilor proprii totale de 14,6%, față de un nivel minim reglementat de 8%, impunând astfel cerințe suplimentare de capital pentru acoperirea pierderilor neașteptate, identificate în procesul de supraveghere și evaluare. Indicatorul de solvabilitate era de 19,4% la finele anului 2020, față de un nivel minim solicitat de BNR de 19,1%.

Conducerea băncii estima un nivel al fondurilor proprii totale de 74,8 milioane de lei la finele acestui an, în creștere de la 60 de milioane de lei în 2021 și 44,9 milioane de lei în 2020.

La finele lui 2020, banca avea active de 515,2 milioane de lei, față de 462,7 milioane de lei în anul precedent, fiind una dintre cele mai mici bănci din sistem. Creditele acordate clientelei reprezentau doar 146,4 milioane de lei, față de 177 de milioane de lei în 2019. Datele pentru anul trecut nu au fost încă publicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
techventures bank
banca feroviara
olimpiu balas
valer blidar