Oficialii BCE văd un risc în creștere a dobânzii cheie la cel puțin 2% pentru a tempera inflația record din zona euro

Oficialii BCE văd un risc în creștere a dobânzii cheie la cel puțin 2% pentru a tempera inflația record din zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2022

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) văd un risc în creștere ca ei să fie nevoiți să majoreze dobânda cheie la cel puțin 2% pentru a reduce inflația record din zona euro, în pofida unei posibile recesiuni, au declarat surse pentru Reuters.

În timp ce inflația a atins 9,1% în august și este așteptată să depășeascp ținta de 2% a BCE în următorii doi ani, banca centrală și-a majorat ratele dobânzilor cu o viteză record și a cerut guvernelor să contribuie la reducerea facturilor energiei, care au crescut de când Rusia a invadat Ucraina, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

BCE și-a majorat joi dobânda pentru depozite de la zero la 0,75%, iar președintele Christine Lagarde a recomandat încă două sau trei creșteri, spunând că ratele sunt încă departe de un nivel care va readuce inflația la 2%.

Cinci surse apropiate subiectului au spus că mulți factori de decizie politică văd o probabilitate tot mai mare că vor trebui să ducă dobânda în ”teritoriu restrictiv”, jargon pentru un nivel al ratelor care determină încetinirea economiei, la 2% sau mai mult.

BT Asset se împrumută 10 milioane de euro pentru a cumpăra acțiuni Evergent Investments CITEȘTE ȘI BT Asset se împrumută 10 milioane de euro pentru a cumpăra acțiuni Evergent Investments

Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece deliberările referitoare la politicea monetară sunt private, au spus că acest lucru s-ar întâmpla cel mai probabil dacă prima proiecție a BCE privind inflația pentru 2025, care urmează să fie publicată în decembrie, va fi încă peste 2%.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

BCE anticipează în prezent o inflație de 2,3% în 2024, deși o sursă a spus că o prognoză internă, care a fost prezentată la ședința de joi, o apropie de 2%, după ce au luat în considerare cele mai recente prețuri ale gazelor.

Guvernatorul băncii centrale olandeze Klaas Knot și Pierre Wunsch din Belgia au fost primii care au vorbit deschis despre intrarea în teritoriu restrictiv a dobânzii cheie, la sfârșitul lunii trecute, într-un moment în care majoritatea colegilor lor simțeau că ratele dobânzilor trebuie doar să revină la un intervalul cuprins între 1% și 2%.

Cea mai mare bancă comercială din Moldova se va lista la Bursa de Valori București CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă comercială din Moldova se va lista la Bursa de Valori București

Sursele au spus că factorii de decizie se pregătesc pentru o recesiune în această iarnă și pentru o creștere economică mai slabă anul viitor, decât proiecția oficială a BCE de 0,9%.

Dar unii s-au mai liniștit datorită pieței puternice a muncii, care ar trebui să atenueze impactul dobânzilor mai mari, au adăugat ei.

La ședința de joi, reprezentsnții BCE au început și o discuție despre zeci de miliarde de euro pe care BCE este obligată să le plătească băncilor pentru rezervele lor excedentare, acum că dobânda pentru depozite este din nou pozitivă, au spus sursele.

Oficialii BCE au considerat că propunerile actuale, inclusiv una pentru ”un sistem de nivelare inversă”, care limitează remunerarea unor rezerve, au nevoie de mai multă muncă, au spus sursele. Unul dintre ei a adăugat că o decizie ar putea veni înaintea următoarei reuniuni de politică a BCE, din 27 octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobazi
inflatie
bce