Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânzile la ședința de politică monetară de joi în încercarea de a tempera inflația record din zona euro.
Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 1,25%, 1,50% și, respectiv, 0,75%.
Este cea mai mare majorare a ratei dobânzii din istorie. De obicei, BCE majorează ratele cu un sfert de punct și nu și-a majorat niciodată rata-cheie a împrumutului bancar cu trei sferturi de punct de la lansarea monedei euro.
"Acest pas important devansează tranziția de la nivelul actual deosebit de acomodativ al ratelor dobânzilor de politică monetară către niveluri care vor asigura revenirea oportună a inflației la nivelul țintei BCE de 2% pe termen mediu. Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor anticipează că, în cadrul ședințelor următoare, va majora în continuare ratele dobânzilor pentru a frâna cererea și a proteja împotriva riscului unor valori persistente în sensul creșterii ale anticipațiilor privind inflația. Consiliul guvernatorilor va reevalua periodic traiectoria politicii sale monetare în concordanță cu informațiile noi și cu evoluția perspectivelor inflației. Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor privind ratele dobânzilor de politică monetară vor depinde în continuare de date și vor urma o abordare de la o ședință la alta", potrivit BCE.
CITEȘTE ȘI TABEL Piața hotelieră din România așteaptă 20 de noi unități. Vor apărea și noi tendințeEconomiștii intervievați de Reuters anticipau o creștere de 0,5 puncte procentuale, însă o serie de bănci de pe Wall Street și analiștii chestionați de Bloomberg au estimat o creștere mai mare, de 0,75 puncte procentuale, în linie cu anunțul de astăzi.
Prin majorarea dobânzilor, BCE încearcă să tempereze inflația, aflată la niveluri record, însă există temeri că măsurile de politică monetară ar putea arunca economia zonei euro în recesiune.
În august, rata inflației din zona euro a ajuns la 9,1%, în contextul în care BCE țintește o inflație de aproape 2%.
În iulie, BCE a majorat dobânzile pentru prima dată în 11 ani. Majorarea de atunci, de 0,5 puncte procentuale, a depășit așteptările analiștilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum