Ministerul Finanțelor Publice a majorat cu două treimi capitalul CEC Bank, după ce a primit acordul Comisiei Europene. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Directorul general Bogdan Neacșu spune că vrea să urce banca în top 5, după injecția de resurse.
Capitalul social al CEC Bank ajunge la 2,29 miliarde de lei după această majorare și va oferi băncii spațiu de creștere a bilanțului.
“Am mai spus-o și o repet, vrem să ne ducem în top cinci jucători din sistemul bancar”, spune Bogdan Neacșu, citat de Agerpres. Neacșu este la conducerea băncii de la finele lunii octombrie.
La finele anului trecut, CEC avea active de 29,3 miliarde de lei și o cotă de piață de 6,5%, fiind pe locul 7 în sistemul bancar din România. Cota de piață a băncii a scăzut cu aproape un punct procentual față de 2017, în condițiile în care banca și-a redus deținerile de titluri de stat și excesul de lichiditate la banca centrală, dar a crescut creditele în sold cu o zecime la 18,2 miliarde de lei. Până la locul 5, pe care se află Raiffeisen cu o cotă de aproape 9%, CEC ar trebui să treacă și de ING, care are o cotă de 8,5% și a reușit să crească cu viteză în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediuBanii pentru capitalizarea CEC au fost prinși în bugetul pe acest an, însă guvernul a trebuit să aștepte acordul Comisiei Europene, care a analizat operațiunea și a decis că aceasta nu reprezintă ajutor de stat.
Statul a mai încercat să capitalizeze CEC Bank și în 2009 și 2016, însă operațiunile au eșuat.
Capitalul băncii a crescut între 2007 și 2018 exclusiv din profitul net, de 700 de milioane de lei în cei 11 ani.
Banca a încheiat anul trecut cu un profit net dublu față de 2017 de circa 354 de milioane de lei, în condițiile în care a făcut write-off pentru credite neperformante de aproape 475 de milioane de lei, majoritatea aferente companiilor.
CEC avea 1024 de unități, dintre care 480 în mediul rural.