Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (Black Sea Trade & Development Bank - BSTDB), la care statul român controlează 14% din capital, deținând cea de-a doua participație individuală ca mărime, după Rusia, Turcia și Grecia, care au fiecare câte 16,5% din acțiuni, atrage atenția să nu fie confundată cu una cu nume asemănător, Black Sea Bank for Reconstruction and Development (BSBRD) din Crimeea, sancționată recent de Marea Britanie în urma recunoașterii de către Kremlin a republicilor separatiste din estul Ucrainei.
"A SE EVITA CONFUZIA: Black Sea Trade & Development Bank nu este Black Sea Bank for Reconstruction and Development din Simferopol, Crimea. Ca urmare a anunțului sancțiunilor Marii Britanii la adresa Black Sea Bank for Reconstruction and Development, Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) avertizează public că BSTDB nu are nicio legătură, nu este în niciun fel afiliată și nu întreține niciun fel de raporturi cu Black Sea Bank for Reconstruction and Development. Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) este o instituție financiară internațională, înființată de 11 state din regiunea Mării Negre și cu sediul în Grecia, la Thessaloniki", transmite BSTDB.
CITEȘTE ȘI Ucraina vrea în Uniunea EuropeanăCeilalți acționari ai băncii sunt Bulgaria, Ucraina, Azerbaijan, Albania, Armenia, Georgia și Republica Moldova. România este reprezentată în board-ul guvernatorilor BSTDB de către secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Publice (MFP) Alin Chițu, iar în Consiliul de Administrație – de către Diana Blindu, șefa Serviciului de relații financiare internaționale din minister.
Președintele BSTDB este rusul Dmitri Pankin, fost ministru adjunct de Finanțe al Federației Ruse, timp de 10 ani, în perioada 2005-2015. Activele totale ale BSTDB se cifrau de 3,4 miliarde euro la 30 iunie 2021.
La jumătatea anului trecut, valoarea creditelor acordate în România de către bancă se ridica la 170,6 milioane euro, din care suma netrasă încă era de 50,7 milioane euro. Recent, BSTDB a acordat o linie de credit în valoare de 40 milioane de euro către Garanti BBVA România, pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) românești în condițiile dificile cauzate de pandemie.
Banca sancționată de Marea Britanie, Black Sea Bank for Reconstruction and Development, a fost înființată imediat după anexarea Crimeei de către Federația Rusă în 2014 și are 22 de agenții în peninsulă, potrivit autorităților de la Londra.
CITEȘTE ȘI FOTO Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour și Lidl - Avalanșă de controale ale ANPC"A profitat de temerile sectorului bancar față de sancțiunile occidentale, precum și de penuria de bănci din Crimea. Black Sea Bank for Reconstruction and Development a sprijinit consolidarea anexării Crimeei la Federația Rusă prin intermediul sistemului financiar", este motivația oficială a sancțiunii dictate de Marea Britanie împotriva băncii, care constă în înghețarea oricăror active deținute de aceasta în UK și în interzicerea derulării de tranzacții cu ea.
Marea Britanie a decis, marți, sancționarea a cinci bănci rusești și a trei oligarhi „foarte apropiați” Rusiei, ca urmare a recunoașterii independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk. Numai că a atribuit, din greșeală, adresa băncii centrale ruse unei bănci private sancționate, cu legături strânse cu președintele Vladimir Putin. Astfel, Guvernul de la Londra a listat în mod eronat adresa Băncii Rossiya ca ”Neglinnaya, 12, Moscova, 107016, Rusia”, care este adresa băncii centrale a Rusiei, cunoscută în rusă drept ”Bank Rossiya”. Banca privată Rossiya își are sediul în orașul Sankt Petersburg, din nordul Rusiei. Strada Neglinnaya din Moscova găzduiește de cel puțin un secol un birou al băncii centrale rusești sau sovietice, de unde confuzia.
CITEȘTE ȘI VIDEO Luare de ostatici în magazinul Apple din AmsterdamÎn același timp, UK a omis de pe lista sancțiunilor cele mai mari bănci de stat din Federația Rusă.
Cei trei oligarhi sancționați sunt Boris Rotenberg, Igor Rotenberg și Gennady Timchenko. Boris și Igor Rotenberg sunt fratele mai mic, respectiv fiul cel mare al miliardarului Arkadi Rotenberg, sancționat de UE și SUA încă din 2014 și care din acest motiv se află și în atenția Direcției Generale Antifraudă a ANAF din România, după cum Profit.ro a relatat pe larg, în exclusivitate.