Companiile europene care speră să finanțeze fuziuni și achiziții și cheltuieli de capital pe piețele obligațiunilor în acest an se confruntă cu o creștere bruscă a costurilor îndatorării și cu niște cumpărători precauți, după semnalul dat de BCE privind trecerea la o politică monetară mai strictă, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Emisiunile de obligațiuni reprezintă o sursă cheie de finanțare pentru companii și au crescut în importanță în raport cu împrumuturile bancare din zona euro, în special după criza financiară.
Surprinse de tonul mai ferm al președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, după ședința de politică monetară a băncii din februarie - care a deschis ușa creșterii ratelor dobânzilor în acest an - obligațiunile firmelor europene cu rating recomandat pentru investiții au înregistrat o creștere a randamentelor cu 0,6 puncte pricentuale.
Creditarea în euro a fost mai puțin afectată de volatilitatea din ianuarie provocată de SUA.
Dar aceste scăderi s-au accelerat după declarațiile de la BCE, iar randamentele s-au dublat în acest an până la 1,18%, cel mai ridicat nivel atins din mai 2020, potrivit BofA. Nivelul este încă extrem de scăzut, dar o creștere bruscă a costurilor de împrumut este semnificativă. Dacă tendința va continua, poate afecta capacitatea companiilor de a investi, în cele din urmă încetinind creșterea economică, astfel încât băncile centrale urmăresc cu atenție spread-urile creditelor.
Aproape jumătate dintre investitorii din sondajul BofA realizat în rândul investitorilor în februarie au spus că o creștere a spread-urilor obligațiunilor cu rating recomandat investițiilor la 1,50-1,75 puncte procentuale, de la aproximativ 1,10 bps în prezent, ar determina un ton mai conciliant din partea BCE.
CITEȘTE ȘI Incendiul de pe feribotul la bordul căruia s-au aflat și români: Vasul arde în continuare. Încă sunt căutați 12 pasageriUn boom de fuziuni și achiziții și nevoia de investiții de capital au fost văzute de mulți ca ducând la o creștere a vânzărilor de obligațiuni corporative europene în acest an -- JPMorgan, de exemplu, se așteaptă la o emisiune record de 645 de miliarde de euro de obligațiuni al unor companii cu rating recomandat investițiilor.
Deși mișcările de până acum nu sunt suficiente pentru a deraia aceste așteptări, Helene Jolly, șefa sindicatului corporativ EMEA IG la Deutsche Bank, a declarat că împrumutații și investitorii se adaptează la ”noua normalitate”.