DOCUMENT Schemele de ajutor de stat și de minimis pentru spectacole, festivaluri, librării și edituri. Granturile și modul de acordare

DOCUMENT Schemele de ajutor de stat și de minimis pentru spectacole, festivaluri, librării și edituri. Granturile și modul de acordare
scris 29 ian 2021

Guvernul va institui o schemă de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural, în sumă de 161,2 milioane lei, și va acorda ajutoare de minimis în valoare 212,75 milioane lei pentru același sector. Executivul promisese sprijin pentru sectorul cultural în valoare de 100 milioane euro, dar schemele actuale însumează circa 76,72 milioane euro, la cursul actual, deci cu aproape un sfert mai puțin decât suma promisă.

De ce este important: Obiectivul schemelor de ajutor de stat și de minimis este susținerea sectorului cultural în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru operatorii economici a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă sau îngrădite pe perioada stării de alertă.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna noiembrie, vicepremierul de atunci Raluca Turcan și de fostul și actualul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu au anunțat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, urmând ca de ajutor de stat să beneficieze organizatorii de evenimente culturale și festivaluri de muzică, librăriile și editurile. Bugetul inițial estimat pentru această schemă era estimat la aproximativ 100 de milioane de euro.

ULTIMA ORĂ CCR a declarat neconstituțională legea Zamfir/PSD privind plafonarea dobânzilor la credite CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CCR a declarat neconstituțională legea Zamfir/PSD privind plafonarea dobânzilor la credite

Conform proiectul redactat acum pentru instituirea acestor ajutoare, suma totală alocată Schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural este de 161.200.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020) și diferența de la bugetul de stat, din care 145.050.000 lei reprezintă buget alocat schemei de ajutor de stat, iar diferența reprezintă cheltuieli de management aferente gestionării și implementării Schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural. 

Schema cuprinde 4 măsuri, repectiv granturi pentru organizarea de festivaluri culturale, granturi pentru organizarea de evenimente culturale, granturi pentru librării și granturi pentru edituri. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de aproximativ 700 operatori culturali.

SCHEMA DE AJUTOR DE STAT PENTRU SUSȚINEREA SECTORULUI CULTURAL

Guvernul Cîțu acordă parlamentarilor un nou privilegiu: vor putea fi prefecți fără studii de specialitate. Prefecții și subprefecții devin demnitari CITEȘTE ȘI Guvernul Cîțu acordă parlamentarilor un nou privilegiu: vor putea fi prefecți fără studii de specialitate. Prefecții și subprefecții devin demnitari

Suma totală alocată Ajutorului de minimis pentru susținerea sectorului cultural, este de 212.750.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020) și diferența de la bugetul de stat, din care 193.400.000 lei reprezintă bugetul alocat schemei de ajutor de minimis, iar diferența reprezintă cheltuieli de management aferente gestionării și implementării Ajutorului de minimis pentru susținerea sectorului cultural.

Ajutorul de minimis va fi în sumă fixă forfetară de 8.000 euro/operator cultural și va fi utilizat pentru desfășurarea activității culturale curente. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de minimis este de maxim 5.000 operatori culturali.

SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS PENTRU SUȚINEREA SECTORULUI CULTURAL

Raport: România rămâne printre cele mai corupte state din UE CITEȘTE ȘI Raport: România rămâne printre cele mai corupte state din UE

Ajutorul financiar poate fi acordat direct doar operatorilor culturali aflați pe ultimul nivel al ecosistemului cultural, cei care prin natura activității lor livrează produsul cultural direct către public, urmând ca, prin condițiile stabilite în ghidul solicitantului, sprijinul financiar să se propage către toți actanții din sectorul cultural-creativ. 

Potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat vor elabora și prezenta un proiect cultural de aceeași natură cu cel desfășurat în 2019, pe care îl vor susține în 2021 sau 2022, în funcție de evoluția pandemiei și restricțiile în vigoare la momentul respectiv.

Schemele prevăd categorii de cheltuieli eligibile prestabilite, ușor de monitorizat și clar delimitate procentual/valoric, astfel încât ajutorul financiar să se propage către toți operatorii din lanțul economic. Astfel, în cazul organizatorilor de evenimente culturale, banii primiți prin intermediul schemei de ajutor de stat vor putea fi utilizați exclusiv pentru cheltuieli de exploatare efectuate în mod real pentru proiectul cultural viitor, precum: onorariile pentru artiști și tehnicieni, închirierea de spații culturale, închirierea de scenotehnică, închirierea de logistică, costurile pentru promovare, creația, producția publicitară și difuzarea, securitatea, măsurile de prim ajutor și anti-Covid, foto-video.

Cuantumul ajutorului de stat va reprezenta 80% din valoarea totală a proiectului propus, urmând ca beneficiarii direcți să asigure o cofinanțare de 20%. Ministerul Culturii va acorda un avans de 70% din grant, restul de 30% urmând a fi primit după organizarea evenimentului propriu-zis, în baza deconturilor prezentate de către beneficiarii schemei de ajutor de stat. Acestea trebuie să ateste efectuarea cheltuielilor asumate în bugetul proiectului cultural pentru care au primit sprijin financiar nerambursabil.

Beneficiarii schemei de minimis vor utiliza spijinului financiar nerambursabil pentru desfășurarea activității culturale curente.

Schemele de ajutor de stat și de minimis propuse sunt exceptate de la notificare către Comisia Europeană, fiind necesară doar avizarea Consiliului Concurenței și adoptarea acesteia printr-un act normativ la nivel național.

Ministrul Sănătății: Există mai multe centre de vaccinare cu ”circuit închis”, exclusiv pentru anumiți angajați, decât cu circuit deschis. Nu există decizie pentru așa ceva. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății: Există mai multe centre de vaccinare cu ”circuit închis”, exclusiv pentru anumiți angajați, decât cu circuit deschis. Nu există decizie pentru așa ceva. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem

Din cauza măsurilor necesare pentru reducerea răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, majoritatea evenimentelor și festivalurilor culturale planificate pentru anul 2020 au fost anulate, astfel industria organizatoare de evenimente a fost puternic afectată, infrastructura artistică fiind în pericol de colaps economic.

În lunile iulie, august și septembrie ale anului 2019 au avut loc 5 evenimente cu mai mult de10.000 de participanti, 26 de evenimente cu un număr între 5.000 și 10.000 de participanți și aproximativ 640 de evenimente cu mai puțin de 5000 de participanți. În lunile iulie, august și septembrie ale anului 2020, au fost anunțate 107 evenimente culturale care nu s-au mai desfășurat din cauza restricțiilor impuse de măsurile luate de Guvernul României pentru diminuarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Anul 2021 stă în continuare sub semnul întrebării cu privire la posibilitatea desfășurării în condiții optime unor astfel de manifestări culturale, arată Guvernul.

Conform informațiilor primite de Guvern din partea operatorilor culturali din România, situația la momentul de față se prezintă astfel:

- librăriile, în anul 2020, au înregistrat vânzări între 25% și 45% mai mici decât în anul 2019;

- editurile mici și medii au înregistrat vânzări cu circa 75-80% mai mici decât în 2019, iar în cazul editurilor mari, scăderea a fost de 20% comparativ cu anul 2019;

- toate marile festivaluri și evenimente culturale au fost amânate pentru anul 2021.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
schema
ajutor
stat
minimis
grant
cultura
spectacol
artist
editura
carti
librarie
guvern