National Bank of Greece (NBG), al doilea mare creditor din Grecia după active și proprietarul Banca Românescă, pentru care a fost semnat în vară un acord de vânzare către Eximbank, vrea să vândă patru portofolii de credite neperformante până la finele anului, unul dintre acestea, în valoare de 200 de milioane de euro, fiind în România.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Vânzarea pachetelor de neperformante vine în contextul în care revenirea economiei grecești permite băncilor importane din sistem să se concentreze pe curățarea bilanțurilor, după criza datoriilor care a durat un deceniu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
NGB urmărește reducerea ratei creditelor neperformante la 5% până în 2022, de la 36,5% la finele trimestrului al doilea, au declarat, pentru Reuters, surse apropiate situației.
Unul dintre cele patru portofolii de neperformante scoase la vânzare, cu nume de cod Icon, cuprinde credite colateralizate pentru întreprinderile mici, în valoare de 1,5 miliarde de euro.
NBG este, totodată, în stadiul final al vânzării unui portofoliu de 300 de milioane de euro pentru care așteaptă oferte angajante până la finele lunii septembrie.
Până la finele anului, NBG anticipează finalizarea vânzării a încă două portofolii de credite neperformante, aparținând subsidiarelor din străinătate.
"Un portofoliu este în Cipru și implică credite business și retail de 400 de milioane de euro. Celălalt, în România, credite corporate colateralizate de 200 de milioane de euro", a declarat una dintre sursele bancare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai mari tranzacții din acest an: Unicredit își mută divizia de servicii, cu circa 1.200 de angajați, din parcul de afaceri al lui Liviu Tudor în campusul lui Ioannis PapalekasVânzarea Banca Românească, subsidiara NBG, către grupul maghiar OTP a eșuat în primăvara anului trecut.
NGB se află într-un proces de restructurare după ce și-a asumat în fața Comisei Europene reducerea activelor din afara Greciei până la finele anului 2018. NBG nu a reușit însă să vândă toate activele la care s-a angajat să renunțe și a avut nevoie de timp suplimentar pentru a finaliza restructurarea.