Guvernul PNL vrea să majoreze de la 66.500 de euro la 95.000 de euro valoarea creditului maxim acordat prim programul Prima Casă, ce urmează să fie redenumit Noua Casă. Pe de altă parte, proiectul nu include finanțarea cu garanții de stat a creditelor dezvoltatorilor imobiliari, așa cum apărea într-o variantă discutată anterior.
Liberalii vin cu modificări majore la programul Prima Casă, redenumit Noua Casă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditul maxim pentru locuințele noi crește de la 66.500 de euro la 95.000 de euro echivalent în lei, în timp ce creditul pentru locuințele construite în urmă cu mai bine de cinci ani crește de la 57.000 de euro la 66.500 de euro. Ponderea garanției de stat în total credit crește cu câte 10 puncte procentuale la 60% pentru împrumuturile aferente locuințelor “noi”, recepționate sau consolidate în ultimii cinci ani, respectiv la 50% pentru restul. Avansul rămâne la 5%, astfel că valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate prin program este de 100.000 de euro, respectiv 70.000 de euro.
Modificările sunt justificate, în preambulul ordonanței, întrucât “neadoptarea unor măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la reale dificultăți în ceea ce privește menținerea pieței imobiliare la un nivel satisfăcător”, dar și pentru a ”contracara” efectele pandemiei COVID-19 și ale crizei economice.
Ministerul Finanțelor justifică majorarea creditelor maxime – ce ar putea duce la scumpirea locuințelor și deci la rate mai mari pentru viitorii proprietari – prin faptul că s-ar obține un efect antrenant în economie.
CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?“Pentru a obține un efect antrenant în economie, s-au stabilit procente de garantare mai mari și valori ale finantărilor garantate mai ridicate pentru locuințele noi, aflate la prima tranzacție (la primul proprietar după darea în folosință) în vederea stimulării achiziției de locuințe noi”,se arată în nota de fundamentare.
Într-o formă discutată anterior garanția maximă a statului ar fi ajuns la 80% din creditele de până la 79.500 de euro acordate persoanelor fizice care cumpără o casă construită de un dezvoltator înscris în program. Firmele de dezvoltare imobiliară, care alături de cele din construcții s-au dovedit cele mai riscante din economie la criza precedentă, după cum Profit.ro arăta aici, ar fi beneficiat și ele de garanții de 50% din creditele ce puteau ajunge la 8,26 milioane de euro.
Legea de funcționare a Prima Casă fusese modificată de către Parlament recent, în aprilie, prin noi reguli ce transformau programul într-unul social (și redenumit în O familie, o casă), cu garanții doar pentru familiile cu venituri sub 7.000 de lei și subvenții de dobândă. Aceste modificări, care oricum nu erau operaționale în lipsa normelor, vor fi abrogate.
O altă modificare vizează eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată percepută debitorilor care vor să plătească înainte de termen din principal.
Programul Prima Casă a fost introdus în timpul precedentei crize economice, în 2009, ca program de sprijinire a pieței imobiliare și a creditului ipotecar. Inițiativa a fost menținută de toate guvernările și abia în ultimii doi ani garanțiile anuale au început să fie reduse.
Peste 296.000 de contacte Prima Casă cu garanții de circa 26,7 miliarde de lei au fost încheiate în ultimii 11 ani. Potrivit BNR, creditele Prima Casă în sold reprezintă 43% din totalul de 83 de miliarde de lei în credite ipotecare acordate de bănci.