Ministrul Finanțelor vine la Bursă să deschidă ședința de joi, pentru debutul titlurilor Fidelis

Ministrul Finanțelor vine la Bursă să deschidă ședința de joi, pentru debutul titlurilor Fidelis
scris 11 aug 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va deschide ședința de tranzacționare de la Bursa de Valori București (BVB) joi, zi în care sunt listate pe piața de capital locală noile titluri cumpărate de populație prin intermediul programului Fidelis. Evenimentul va fi unul cu prezență restrânsă, conform regulilor pentru limitarea răspândirii coronavirus. Vor participa oficiali ai Ministerului Finanțelor, BVB și instituțiilor financiare care au intermediat emisiunea de titluri de stat, conform informațiilor Profit.ro

Populația a subscris în perioada 15 iulie - 7 august titluri de stat Fidelis, în lei și valută, în valoare echivalentă a peste 2 miliarde lei, cea mai mare sumă atrasă până acum prin acest program. Emisiunea pentru populație în euro este o premieră. Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB începând de joi, 13 august, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.

Urmărește-ne și pe Google News

Programul Fidelis este diferit de programul Tezaur, prin care statul se împrumută lunar de la populație prin vânzarea de titluri de stat prin intermediul Trezoreriei și Poștei. titlurile din Tezaur nu sunt listate la bursă.

Astfel, Ministerul Finanțelor a atras 1,225 miliarde lei și 168,4 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație în cadrul Programului FIDELIS, prin oferta primară de vânzare care s-a derulat în perioada 15 iulie - 7 august. Titlurile de stat urmează a fi listate pe piața reglementată administrată de BVB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Ordonanța Noua Casă, publicată. Avans de 15% pentru locuințele mai scumpe de 70.000 euro. Creditul maxim pentru locuințe vechi crește la 66.500 euro CITEȘTE ȘI Ordonanța Noua Casă, publicată. Avans de 15% pentru locuințele mai scumpe de 70.000 euro. Creditul maxim pentru locuințe vechi crește la 66.500 euro

Oferta a cuprins două emisiuni în lei, cu maturități de doi, respectiv patru ani, și o emisiune în euro, cu scadență la cinci ani, care au fost subscrise astfel:

  • Maturitatea de 2 ani – 562,4 milioane lei, cu un număr de 5.414 ordine
  • Maturitatea de 4 ani – 662,5 milioane lei,  cu un număr de 1.748 ordine
  • Maturitatea de 5 ani – 168,4 milioane euro (815 milioane lei), cu un număr de 2.763 ordine.

O premieră este emisiunea în euro, fiind prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanțelor pentru populație prin acest instrument.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadența în 2022 și de 4,5% în cazul celor cu scadența în 2024.  

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
banci
piata de capital
titluri de stat