Ministerul Finanțelor Publice a emis obligațiuni de stat de 810,8 milioane de lei cu scadența în august 2022.
Emisiunea Ministerului de Finanțe avea un prospect de 800 de milioane de lei și a atras oferte de circa 866 de milioane de lei de la bănci, sumă considerabil mai mică față de cea de la precedenta licitație, cu scadența în iunie 2024, care a adunat oferte de peste 2 miliarde de lei.
Randamentul mediu plătit de stat este de 3,66% pe an, în scădere față de cel de 3,78% plătit pentru aceeași scadență la licitația organizată la începutul lunii decembrie, dar peste randamentul mediu din noiembrie de 3,55%.
CITEȘTE ȘI BCR lansează plățile cu dispozitivele Fitbit și GarminCosturile de împrumut ale statului sunt în ușoară scădere față de decembrie și a doua parte a lunii decembrie, când veștile proaste despre creșterea deficitului și reducerea lichidității din piață au crescut dobânzile aferente datoriei suverane în lei.
Necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de circa 86,9 miliarde lei, format din deficitul bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), la care se adaugă datoria ajunsă la scadență de 46,3 miliarde lei, potrivit Ministerului de Finanțe. Statul intenționează să ia 55% din sume de pe piața internă și restul din piața externă, unde sumele atrase vor crește de la 5 miliarde de euro în 2019 la 6 miliarde de euro în 2020.
Din suma de 55-57 de miliarde de lei pe care vrea să le ia din piața internă în 2019, statul intenționează să atragă 13-15 miliarde de lei în primul trimestru.
Din suma programată pentru ianuarie de 4,4 miliarde de lei, MFP a atras deja prin cele cinci licitații derulate circa 3,8 miliarde de lei și mai are încă trei licitații până la finele lunii, dintre care una cu scadența la 15 ani.