Isărescu: Semnificația alegerilor din SUA e legată de încheierea unei forme de globalizare

Isărescu: Semnificația alegerilor din SUA e legată de încheierea unei forme de globalizare
scris 10 nov 2016

Pentru președintele ales Donald Trump, locurile de muncă pierdute de America în ultimele decenii reprezintă rezultatul acordurilor de comerț prost negociate de politicienii americani. Pentru guvernatorul BNR Mugur Isărescu, alegerea lui Trump reprezintă sfârșitul globalizării așa cum o cunoaștem.

Republicanul Donald Trump a fost ales noul președinte al Statelor Unite, spre surprinderea piețelor financiare și de capital. Printre mesajele de campanie ale miliardarului Trump se numără și renegocierea acordurilor internaționale de comerț și repatrierea locurilor de muncă din industrie, pierdute în ultimele decenii în favoarea țărilor emergente precum China sau chiar Mexic.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernatorul BNR interpretează votul din SUA, dar și votul britanicilor pentru ieșirea din UE ca o încheiere a globalizării așa cum o cunoaștem.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Cred că semnificația alegerilor din SUA este mai degrabă legată de încheierea unei forme de globalizare așa cum am înțeles-o în ultimii 20-25 de ani. Cel puțin din partea a două țări - Marea Britanie și Statele Unite”.

Întrebat dacă se așteaptă la o schimbare a politicii monetare peste Ocean și care ar fi impactul în Europa sau în România, Isărescu a declarat că nu vede o schimbare.

“Nu văd ce impact vor avea alegerile. Dacă va fi un impact al politicii monetare în sensul de stimulare ceva mai rapidă, cu toate că Fed-ul a anunțat că se uită cu foarte mare, mare atenție la cifrele de șomaj și creștere economică, deci întârzieri de majorări de dobândă, impactul asupra Europei va exista, pentru că se schimbă raportul de dobânzi pe principalele piețe internaționale”, a declarat guvernatorul și a adăugat că suntem într-o situație de mare complexitate, care necesită o vigilență sporită.

Rezerva federală a SUA era așteptată să crească dobânda de politică monetară spre finele acestui an, pentru prima dată de la declanșarea crizei. Analiștii se așteaptă acum ca Fed să amâne o decizie în acest sens.

Trump propune reduceri de taxe și creșterea cheltuielilor cu investițiile în infrastructură, ceea ce ar dubla rata de creștere economică, așa cum a reiterat în discursul de după rezultatele preliminare ale alegerilor.

În aceste condiții, deficitul bugetar al SUA ar crește, iar datoria publică ar crește și ea.

Isărescu vede riscuri diminuate după trimiterea conversiei creditelor la Curtea Constituțională și decizia pe darea în plată CITEȘTE ȘI Isărescu vede riscuri diminuate după trimiterea conversiei creditelor la Curtea Constituțională și decizia pe darea în plată

Deși înainte de rezultatele alegerilor cei mai mulți analiști considerau victoria lui Trump drept o lovitură dată piețelor de capital, aceștia și-au schimbat rapid discursul.

De pildă, Bank of America crede că Trump și un parlament dominat de republicani înseamnă, în cele din urmă, condiții mai stimulative pentru economie, deci un bonus pentru acțiuni, care au și crescut în ultimele ședințe.

Pe de altă parte, așteptările ca inflația să crească sub Trump a dus la creșterea randamentelor la titlurile de stat în Europa, lucru ce i-a lovit pe deținătorii de titluri cu venit fix.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
mugur isarescu
globalizare