ANALIZĂ Programul lui Donald Trump și mizele mandatului său

ANALIZĂ Programul lui Donald Trump și mizele mandatului său
scris 10 nov 2016

Președintele ales american Donald Trump a făcut campanie promițând să zguduie establishmentul de la Washington, iar odată ajuns la Casa Albă el va fi în măsură să modifice profund politica americană în numeroase domenii, de la comerțul internațional și până la sănătate și de la imigrație și până la fiscalitate, scrie Reuters, care îi prezintă programul și mizele mandatului.

Însă, pentru a-și pune în aplicare propunerile, el are nevoie să coopreze cu Congresul - un lucru ce nu este garantat după o lungă perioadă de relații tensionate sau conflictuale pe care le-a întreținut cu o serie de lideri republicani și în contextul unor diferențe ideologice care-i despart, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalele sale propuneri în politică internă, adesea vagi, sunt:

IMIGRAȚIA

Încă de când a intrat în campanie, Trump a anunțat că va construi un "zid uriaș" la frontiera cu Mexicul, cu scopul de a împiedica imigrația clandestină.

Zidul, a cărui valoare este estimată la 10-12 miliarde de dolari, va fi finanțat de Mexic, a spus el, declarându-se pregătit ca în caz contrar să "confiște" banii pe care imigranții mexicani instalați fără forme legale pe teritoriul Statelor Unite le transferă membrilor familiilor lor rămași acasă.

El ar putea, de asemenea, să crească texele pentru vize, să aplice taxe produselor mexicane sau să reducă sumele alocate cu titlul de ajutor internațional.

Donald Trump s-a angajat, de asemenea, să tripleze numărul agenților serviciilor în domeniul imigrației și vameșilor și să creeze o forță specială, însărcinată să identifice imigranții fără documente legale.

El vrea să fie expulzați cu prioritate cetățeni străini fără forme legale, care s-au făcut vinovați de infracțiuni penale, cei sosiți recent pe teritoriul Statelor Unite sau care au rămas după ce le-a expirat viza.

Aproximativ 11 milioane de străini trăiesc, fără forme legale, pe teritoriul Statelor Unite.

ANALIZĂ Donald Trump, fața americană a populismului CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Donald Trump, fața americană a populismului

Site-ul de știri Politico a estimat la cel puțin 166 de miliarde de dolari (150 de miliarde de euro) costul expulzărilor tuturor imigranților clandestini și ridicarea zidului la frontiera mexicană.

Numeroși aleși republicani pot susține aceste propuneri, însă ei ar putea da înapoi în fața costurilor.

COMERȚ

Promotorul în domeniul imobiliar consideră că China, Japonia, Mexicul, Vietnamul și India lezează Statele Unite prin devalorizarea monedei lor naționale și prin închiderea piețelor lor anumitor exporturi americane.

El reproșează acordurilor de liber-schimb semnate de Statele Unite că ele i-au penalizat pe muncitorii americani și au afectat competitivitatea întreprinderilor americane.

El a promis că va rupe Parteneriatul Transpacific (TTP), un vast acord comercial care leagă Statele Unite și 11 alte țări din regiune - dar care nu se află încă în vigoare - și și-a exprimat intenția de a renegocia sau rupe Acordul de liber-schimb nord-american (NAFTA) cu Canada și Mexicul, intrat în vigoare în 1994.

Ca președinte, el poate, prin intermediul unei inițiative, să crească anumite taxe vamale și să întârzie TTP, inclusiv în pofida avizului Congresului.

Unii economiști consideră că asemenea decizii ar dăuna economiei, deoarece ele se vor traduce prin importante creșteri ale prețurilor la produse importate, ceea ce va penaliza exporturile americane.

În ceea ce privește relațiile cu China, Trump s-a declarat pregătit să acuze în mod oficial Beijingul de manipularea nivelului ratei de schimb și să impună drepturi compensatorii asupra produselor "made in China".

El a anunțat, de asemenea, că vrea să denunțe la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) o serie de politici guvernamentale chineze de subvenționare a unor exporturi.

În dosarul delocalizărilor - unul dintre caii săi de bătaie -, Trump a promis să suprataxeze cu până la 35% mașinile asamblate de Ford în Mexic.

POLITICA ECONOMICĂ ȘI FISCALITATEA

Trump a promis importante reduceri de impozite, printr-o reducere a numărului tranșelor de impozitare dar și prin scăderea nivelului taxării. și totodată să păstreze programele federale în domeniul sănătății Medicare (pentru persoane în vârstă) și Medicaid (pentru cei săraci), care reprezintă aproape o treime din cheltuielile publice cu programe federale.

Bugetele departamentelor Educației și Agenției federale pentru protecția mediului vor fi, în schimb, reduse.

O asemenea strategie se traduce într-o creștere puternică a datoriei publice, potrivit Center for a Responsible Budget, o organizație nonpartizană.

Noul președinte a promis, de asemenea, o creștere notabilă a creditelor alocate Apărării și marilor lucrări de infrastructură.

În ceea ce privește fiscalitatea, el poate conta pe susținerea Congresului, deoarece Partidul Republican a anunțat că vrea să reformeze Codul impozitelor în vederea unei scăderi a nivelului impozitării și suprimării nișelor fiscale.

O asemenea reformă profundă ar putea, însă, să provoace reticențe puternice.

Promisiunea lui Trump de a păstra anumite dispozitive federale de protecție socială ar putea, de altfel, să-i nemulțumească pe cei mai radicali dintre republicanii din Congres.

BIOGRAFIE Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, un politician care a speriat și uimit o lume întreagă CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, un politician care a speriat și uimit o lume întreagă

SĂNĂTATE

Trump a promis să abroge "Affordable Care Act" - o lege care le dă acces la asigurări de sănătate persoanelor cu venituri mici cunoscută mai bine sub numele de "Obamacare" - și să o înlocuiască printr-un text care să consolideze controlul statelor asupra programului federal Medicaid, dar și marja lăsată companiilor private de asigurare.

Însă, pentru ca să facă acest lucru, el va avea nevoie de o majoritate extinsă de 60 de voturi în Senat, iar suprimarea Obamacare ar putea provoca reacții negative în rândul electoratului, deoarece legea a permis câtorva milioane de americani să aibă acces la o asigurare pe caz de boală.

Viitoarea administrație Trump ar putea, deci, să aleagă să submineze Obamacare fără să o suprime, prin numirea la conducerea programului a unor persoane care se aliniază poziției președintelui-ales.

REGLEMENTAREA WALL STREET-ULUI

Donald Trump a promis să "desființeze" reforma financiară cunoscută sub numele Dodd-Frank, adoptată în 2010, după criză, însă a oferit foarte puține detalii despre acest proiect.

Programul Partidului Republican preconizează, în schimb, o revenire la legea Glass-Steagall, un text adoptat în anii '30 care-i obliga pe bancheri să-și despartă activele legate de investiții de cele legate de depozite. Însă numeroși congresmeni republicani se opun.

POLITICA EXTERNĂ

Trump a spus că vrea să "facă KO" organizația Statul Islamic, iar în acest sens se declară deschis unei cooperări cu Rusia. Însă el menține secretul asupra detaliilor acestei strategii, pentru ca inamicul, spune el, să fie luat prin surprindere.

El a subliniat că va acorda Statului Major 30 de zile, de la preluarea funcției - pe 20 ianuarie -, să elaboreze noi planuri.

În Siria, un președinte Trump ar exercita presiuni în vederea creării unei "zone de securitate" pentru sirieni, în interiorul frontierelor țării, și ar pune petromonarhiile de la Golful Persic să o finanțeze.

El refuză, în schimb, să accepte refugiați sirieni pe teritoriul Statelor Unite.

Trump a anunțat totodată că vrea să crească trupele și puterea de foc a armatei americane, pe care dorește să o facă "atât de puternică încât nimeni să nu îndrăznească să se ia de noi".

RUSIA ȘI NATO

Donald Trump spune că își dorește o "foarte, foarte bună" relație cu Rusia. El a precizat că este pregătit să coopereze cu Moscova în lupta împotriva Statului Islamic și că va studia posibilitatea să recunoască Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, drept teritoriu rus și o ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei în acest dosar.

El a criticat NATO, apreciind că unii dintre aliații Statelor Unite nu și-au respectat angajamentele în domeniul Apărării.

În iulie, el a declarat că, dacă Rusia ar ataca un stat membru al Alianței Nord-Atlantice, el ar verifica, înainte să ia apărarea acestei țări, dacă acest stat este la zi cu plata contribuțiilor către NATO.

Trump vrea, la un nivel mai larg, ca Japonia, Coreea de Sud și Arabia Saudită să contribuie mai mult la finanțarea ajutorului militar pe care li-l furnizează Statele Unite.

"Nu mai putem apăra toate aceste țări", a subliniat el.

CURTEA SUPREMĂ

Unul dintre cele nouă mandate ale Curții Supreme este vacant, iar altele vor fi vacantate în anii următori, ceea cei-i lasă noului președinte posibilitatea să numească judecători conservatori susceptibili să facă parte din instanță decenii.

Lista magistraților pe care-i consideră el apți să ajungă la Curtea Supremă a fost salutată de aripa cea mai conservatoare a taberei republicane și de senatori din "Grand Old Party" (GOP).

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
program trump