E greu pentru Banca Națională să facă predicții și o evaluare a situației după promulgarea legii dării în plată, spune guvernatorul Mugur Isărescu. Trebuie așteptate mai întâi reacțiile băncilor și ale debitorilor cu credite ipotecare și rezultatele eventualelor contestații asupra legii la Curtea Constituțională, a precizat Isărescu.
Președintele Klaus Iohnnis a promulgat legea dării în plată, pe care o consideră “în regulă”, după ce s-a întors modificată din Parlament. BNR se arată în continuare nemulțumită de forma legii, care permite debitorilor cu credite ipotecare să renunțe la locuință, în schimbul ștergerii datoriilor.
“Legea se remarcă printr-un grad destul de ridicat de impreciziune”, a declarat Isărescu, la conferința de presă care a urmat ședinței de politică monetară, referindu-se la faptul că textul nu face diferență între cei care nu mai pot să plătească și cei care nu mai vor să plătească.
CITEȘTE ȘI Tips & Tricks: Cum scapi de casa visurilor tale și închizi socotelile cu banca“Cu greu cineva poate să facă o evaluare corectă asupra impactului. De aceea nici noi nu ne grăbim să facem aceste evaluări”, a adăugat guvernatorul. “Cuvântul cheie este incertitudine. Greu să faci o prognoză, în condițiile actuale, chiar foarte greu”, a mai spus Isărescu.
Trebuie așteptate reacțiile băncilor și ale debitorilor la legea care va intra în vigoare de la 13 mai, dar și rezultatele eventualelor contestații ale acesteia la Curtea Constituțională, a adăugat Isărescu. De altfel, băncile vor căuta să-și apere drepturile de proprietate, în acord cu legile românești și cele internaționale, a mai adăugat oficialul băncii centrale.
Întrebat dacă este la fel de greu ca BNR să ia și decizii de politică monetară, în aceste condiții de incertitudine, guvernatorul a răspuns că e la fel de greu. Isărescu a precizat însă că aceasta nu înseamnă că banca centrală va avea o atitudine pasivă. “Noi am întărit vigilența. Suntem pregătiți să folosim toate instrumentele. Nu stăm într-un prepeleac și ne minunăm de ce se întâmplă în piață”. (prepeleac, cf. DEX: prăjină cu crăcane sau ansamblu de prăjini pe care se clădesc căpițele, n.red.)
Banca centrală a menținut dobânda cheie la 1,75% și nivelul rezervelor minime obligatorii în ședința de astăzi, dar a elaborat o nouă prognoză privind evoluția inflației, care anticipează că aceasta va rămâne în teritoriu negativ până în iulie.
În privința riscurilor pe care darea în plată le ridică în sistemul bancar, Isărescu spune că există legislație europeană care să permită acoperirea oricărui tip de risc legat de proprietatea băncilor asupra activelor.
“Preocuparea noastră este ca băncile să analizeze cu atenție situația și în baza legilor în vigoare să ia măsurile necesare pentru a diminua riscurile și pentru a depăși această situație”, a spus guvernatorul.
Mai multe bănci au crescut avansul la creditele ipotecare în ultima perioadă, de la un nivel de 15% la 30-35%.
Isărescu s-a ferit să comenteze prea mult și asupra evoluției cursului din ultimele zile, dar a admis că deprecierea ușoară a leului – dincolo de pragul de 4,5/euro – ar putea să fie influențată și de legea dării în plată, așa cum au comentat mai mulți analiști din piață.
“Cursul este determinat de piață, iar piața poate să sufere multiple influențe. Dacă analiștii în piață susțin o asemenea corelație, probabil că au mai multe informații decât noi. E posibil să fie legată (evoluția cursului – n.r.) de această influență legislativă”, a spus guvernatorul.
Analiștii ING Bank estimează că leul se va deprecia după intrarea în vigoare a legii, pentru că băncile vor fi nevoite să schimbe capitalul din lei în valută pentru a face provizioane pentru creditele acordate înainte de criză.