IRCC stagnează pentru al patrulea trimestru la rând, în așteptarea tăierilor de dobânzi de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC

IRCC stagnează pentru al patrulea trimestru la rând, în așteptarea tăierilor de dobânzi de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC
scris 1 oct 2023

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) urmează să fie aplicat la același nivel, de aproape 6% începând cu 1 octombrie, respectiv 1 ianuarie 2024. Ratele medii ale ROBOR la 3 și 6 luni au scăzut însă în trimestrul al treilea, ceea ce va aduce o reducere de rată pentru clienții băncilor cu credite luate înainte de primăvara lui 2019. Mai mult, diferența dintre media ROBOR și IRCC a revenit în intervalul istoric de jumătate de punct procentual, arată calculele Profit.ro.

Cel puțin o parte dintre românii cu credite cu dobânzi variabile vor beneficia de o reducere de rată din această toamnă, ca urmare a scăderii cotațiilor ROBOR.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, media ROBOR la 3 luni a scăzut de la 6,64% în trimestrul al doilea la 6,42% în trimestrul al treilea. Media ROBOR la 6 luni a scăzut de la 6,79% la 6,52%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În același interval, IRCC aplicabil de la 1 octombrie crește nesemnificativ, de la 5,94% la 5,96%. Mai mult, de la 1 ianuarie 2024 mai urmează o creștere foarte redusă, la 5,97%, arată calculele Profit.ro, pe baza datelor de la BNR.

Banca JPMorgan din Marea Britanie va opri clienții să mai cumpere criptomonede CITEȘTE ȘI Banca JPMorgan din Marea Britanie va opri clienții să mai cumpere criptomonede

Diferența dintre ROBOR la 3 luni și IRCC s-a redus simțitor în ultimul an, de la un nivel de 2 puncte procentuale în a doua jumătate a lui 2022, până la 0,46 puncte procentuale în trimestrul al treilea din acest an.

IRCC stagnează pentru al patrulea trimestru la rând, în așteptarea tăierilor de dobânzi de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC

Practic, marja dintre cele două rate de dobândă s-a întors în jurul mediei istorice, de dinaintea exploziei inflației și a ratelor interbancare. Clienții băncilor care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC și au putut face acest lucru cu menținerea marjelor contractuale sunt în continuare în avantaj – ar fi nevoie ca ROBOR să scadă sub IRCC pentru ca beneficiul să se piardă.

IRCC se calculează pe baza cotațiilor zilnice la depozitele interbancare. Acestea sunt în principal realizate pe termen foarte scurt, astfel că nivelul IRCC este influențat decisiv de cel al lichidității din piață, precum și de dobânzile facilităților permanente ale BNR sau de operațiunile de piață ale băncii centrale.

Banca centrală americană concediază sute de angajați. Majoritatea sunt IT-iști CITEȘTE ȘI Banca centrală americană concediază sute de angajați. Majoritatea sunt IT-iști

Începând cu luna ianuarie, dobânda cheie a fost majorată la 7% pe an, nivel păstrat nemodificat de atunci. Totodată, rata facilității de depozit este la 6%. Aceasta este rata relevantă în condițiile unui excedent foarte ridicat de lichiditate în piața interbancară, care se păstrează deja de un an de zile.

Astfel, în condițiile actuale de lichiditate, dobânzile de piață și implicit IRCC ar putea scădea mai substanțial sub 6% doar în momentul în care BNR va reduce rata cheie și rata la depozitele overnight. Analiștii estimează că aceste reduceri ar putea veni anul viitor, în al doilea trimestru sau chiar mai târziu. Dobânzile din piață ar putea însă și crește dacă apare o presiune pe cursul de schimb, care să ducă la vânzări de valută din partea băncii centrale și mai departe la scăderea lichidității.

Amintim că IRCC se aplică cu o întârziere de 6 luni de la prima dată culeasă din medie și cu 3 luni întârziere de la ultima. Astfel, datele aplicabile în trimestrul al patrulea din acest an au fost culese în aprilie-iunie. Cu această hibă de proiectare, orice scădere a dobânzilor se va vedea în ratele lunare la o distanță în timp semnificativă după momentul în care se va produce.

Ce înseamnă scăderea ROBOR într-o rată

La un credit de 210.000 de lei pe 300 de luni, acordat cu o marjă de 2,03 puncte procentuale în funcție de ROBOR la 3 luni, respectiv de 2,5% în funcție de IRCC, de la 1 octombrie avem următoarele modificări ipotetice.

Rata creditului cu dobândă variabilă după ROBOR scade de la 1.715 lei la 1.684 de lei, după ce la începutul lui 2023 ajunsese la 1.900 de lei.

ANPC: Patru bănci, verificate în legătură cu IRCC, ROBOR și ratele în franci elvețieni CITEȘTE ȘI ANPC: Patru bănci, verificate în legătură cu IRCC, ROBOR și ratele în franci elvețieni

În același timp, rata creditului cu dobânda calculată în funcție de IRCC rămâne cvasi-nemodificată la 1.685 de lei. De la 1 ianuarie 2024, rata creditului calculat după IRCC ar urma să crească cu 2 lei.

De reținut că băncile nu sunt obligate să calculeze dobânzile variabile în funcție de ROBOR într-un anume fel. Astfel, unele fac o medie trimestrială sau pe o perioadă mai scurtă, altele iau valoarea ROBOR publicată pentru o anumită zi și o actualizează în contracte. În cazul IRCC, toate băncile aplică aceeași valoare.

IRCC stagnează pentru al patrulea trimestru la rând, în așteptarea tăierilor de dobânzi de la BNR. ROBOR scade și șterge diferența față de IRCC

viewscnt
Afla mai multe despre
ircc
valoare ircc
rate credite
crestere rate credite
dobanzi interbancare
robor