Întoarcere la 180 grade: Banca centrală a Rusiei testează mai multe tehnologii în vederea lansării unei monede digitale naționale

Întoarcere la 180 grade: Banca centrală a Rusiei testează mai multe tehnologii în vederea lansării unei monede digitale naționale
scris 3 iun 2017

Banca centrală a Rusiei testează sistemele din spatele mai multor valute digitale pentru a vedea care dintre ele ar putea fi folosit pentru adoptarea unei monede digitale naționale, potrivit viceguvernatorului băncii, Olga Skorobagatova, citată de agenția TASS.

"Autoritățile de reglementare din toate țările sunt de acord că dezvoltarea unei monede naționale digitale este esențială, reprezintă viitorul. Pe baza proiectelor-pilot pe care le efectuăm, vom înțelege ce sistem am putea folosi în cazul monedei noastre naționale", a spus Skorobogatova vineri, la un forum economic în Sankt Petersburg, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Fiecare țară va decide singură când își va lansa propria monedă digitală, a adăugat viceguvernatorul băncii centrale.

Cum privesc cele mai mari bănci tranzacțiile cu Bitcoin și tehnologia blockchain CITEȘTE ȘI Cum privesc cele mai mari bănci tranzacțiile cu Bitcoin și tehnologia blockchain

Anterior, oficialii de la Moscova s-au arătat sceptici cu privire la bitcoin, cea mai cunoscută monedă digitală, spunând că ar putea fi folosită pentru disimularea spălării banilor proveniți din activități ilegale și finanțarea terorismului. Procuratura Generală a avertizat, chiar, că utilizarea bitcoin drept valută paralelă este ilegală, iar banca centrală a atenționat asupra volatilității extrem de ridicată a criptomonedei.

Bitcoin, la fel ca multe alte monede virtuale, are la bază tehnologia blockchain – un registru de date denumite “blocuri”, aranjate în ordine cronologică și protejate prin criptografie, iar odată înregistrată într-un bloc, o tranzacție nu poate fi modificată fără alterarea tuturor blocurilor formate ulterior.

La nivelul industriei financiar-bancare, tranzacțiile încheiate cu ajutorul tehnologiei blockchain ar deveni mai transparente, mai ieftine și mult mai simplu de efectuat ca în prezent, eliminând necesitatea unei autorități de reglementare.

Curtea de Justiție a UE decide: tranzacțiile cu moneda bitcoin sunt exceptate de taxe în Uniune CITEȘTE ȘI Curtea de Justiție a UE decide: tranzacțiile cu moneda bitcoin sunt exceptate de taxe în Uniune

Potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanță în domeniul tehnologic Magister Advisors, bitcoin ar putea deveni, până în anul 2030, a șasea cea mai utilizată monedă din lume pentru constituirea rezervelor valutare la nivelul băncilor centrale din întreaga lume, alături de euro, dolar, lira sterlină, yen și dolarul canadian.

Cele mai mari 100 de instituții financiare ale lumii vor investi, până în 2019, aproximativ 1 miliard de dolari în proiecte care au legătură cu blockchain, susțin autorii studiului.

Singurele state care au adoptat până în prezent o monedă digitală națională bazată pe tehnologia blockchain sunt Tunisia (e-Dinar) și Senegal (eCFA).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala a rusiei
rusia
moneda digitala nationala
olga skorobagatova