ING Bank vede dobânzi în creștere până la finele anului 2018, pe fondul creșterii prețurilor, care vor determina banca centrală să crească dobânda cheie. Dobânzile Robor la 3 luni, de care sunt legate creditele în lei cu dobândă variabilă, vor ajunge la 3,1% la finele lui 2018, de la circa 0,8% în prezent, estimează analiștii băncii olandeze. În aceste condiții, rata medie la Prima Casă, cel mai răspândit credit românesc, ar crește cu peste un sfert.
ING se așteaptă ca Banca Națională a României să înceapă ajustarea dobânzilor din piață începând cu ședința de politică monetară din iunie, când va reduce coridorul de variație în jurul dobânzii de politică monetară. Între piață și dobânda BNR, la 1,75%, a existat o diferență destul de mare în ultimii ani, în condițiile în care banca centrală a dus o politică monetară stimulativă, pe fondul scăderilor de prețuri.
Inflația anuală a trecut pe plus la începutul acestui an și creșterile de salarii (+18,3% în ianuarie, an/an) vor adăuga la creșterea prețurilor pe partea de cerere, estimează ING, astfel că BNR va începe “normalizarea” dobânzilor de la jumătatea anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rata Robor la 3 luni va crește de la 0,83% în prezent la 1,5% la finele anului, când dobânda cheie va ajunge la 2% și inflația la 1,1%, estimează ING. Față de prognoza din septembrie 2016, banca olandeză estimează, într-un raport, o creștere mai mică cu 25 de puncte de bază a dobânzii BNR.
O accelerare a inflației și a creșterilor de dobândă vom vedea mai ales din 2018, potrivit estimărilor analiștilor. Astfel, cu inflația anuală la 3,1% la finele lui 2018, dobânda cheie va fi la 3% și dobânzile din piață la 3,1%.
Creșterile de dobânzi îi vor afecta pe cei cu credite cu dobândă variabilă în lei. Băncile au o expunere mare pe debitorii Prima Casă, în condițiile în care împrumuturile garantate de stat au accelerat în ultimii ani, cât dobânzile au fost jos. Prima Casă a ajuns la circa 60% din volumul de credite pentru locuințe și a fost principalul produs al băncilor comerciale.
BNR avertiza, în 2015, că debitorii cu astfel de credite sunt vulnerabili la șocurile pe rata dobânzii, în condițiile în care au un grad de îndatorare mai mare decât cei cu credite standard – în cadrul Prima Casă avansul este de doar 5%, astfel că sumele împrumutate raportat la valoarea casei gajate sunt mai mari. Pe de altă parte, BNR a insistat ca Prima Casă să fie exceptat din Legea privind darea în plată, ceea ce s-a și întâmplat.
Creditul mediu în cadrul programului e de 38.000 de euro și peste 85% din credite sunt scadente între 20 și 30 de ani.
La un împrumut mediu (171.000 de lei) cu scadența în 25 de ani, rata de dobândă curentă este de 2,83% (marjă de 2 puncte procentuale), iar rata lunară de 795 lei. Rata lunară ajunge la 856 de lei la finele anului 2017, pe dobânda interbancară estimată de ING, și la circa 1.010 lei la finele lui 2018.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP Bank, în discuții avansate pentru a prelua Banca RomâneascăRata lunară crește astfel cu 27% în ceva mai puțin de doi ani. Calculul este unul estimativ, având în vedere că e făcut pe o medie a împrumuturilor.
De asemenea, debitorii cu credite Prima Casă parafate înainte de 2016 plătesc o marjă mai mare de dobândă, de 2,5 pp.
De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei. BCR și BRD, primele două bănci din sistem după cota de piață pe creditare, au în portofoliu jumătate din garanțiile Prima Casă.
Băncile au depus 767 de cereri de plată pentru credite neperformante, din care statul a plătit 521, în valoare totală de 44 de milioane de lei. 130 de cereri au fost respinse. Băncile au la dispoziție un plafon de 2,5 miliarde de lei pentru 2017, iar valoarea garanțiilor a fost modificată. Creditele pentru locuințe mai noi de 5 ani vor fi acoperite de către stat cu jumătate din valoare, în timp ce garanția pentru locuințele vechi scade la 40%.
Directorul executiv al ING Bank România atenționa, recent, că majorarea dobânzilor va afecta mai mult pe cei cu credite Prima Casă decât pe debitorii cu împrumuturi standard.