ING Bank România a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,06 miliarde de lei, în relativă stagnare față de 2021, pe fondul creșterii veniturilor cu o zecime, dar și al majorării costurilor cu provizioanele. Sucursala băncii olandeze anunță și o creștere cu o zecime a creditelor, sub rata inflației.
ING Bank raportează venituri totale de 2,59 de miliarde de lei în 2022, în creștere cu 10% față de anul anterior.
Costurile cu provizioanele s-au majorat de la 18 milioane de lei la 76 de milioane de lei, dar rămân sub nivelul de 524 de milioane de lei din pandemie.
Dinamica creditării s-a răcit la 10%, sub rata inflației de peste 16%, și portofoliul de credite brute a ajuns la 37,33 miliarde de lei. în 2021 dinamica creditării atingea 18%.
Rezultatul net a crescut cu sub 3% de la 1,03 miliarde de lei la 1,06 miliarde de lei.
”Rezultatele financiare solide ne facilitează implicarea sporită în creditarea economiei reale, demonstrată de creșterea cu 10% a portofoliului nostru de credite, dar și aplecarea către nevoile clienților noștri, față de care rămânem aproape”, spune Mihaela Bîtu, director executiv ING Bank România.
ING a acordat anul trecut credite în cadrul programului IMM Invest Plus în valoare de aproape 600 milioane de lei.
Banca mai evidențiază și creditele acordate în afara programului, cum ar fi finanțarea de 8,1 milioane de euro pentru compania Alconor - ce activeză în domeniul producției de băuturi și produse alimentare, pentru investiția în linia de hrană pentru animale de companie, precum și creditul de 4 milioane de euro pentru compania Damila - comerciant și producător important pe piața de materiale de construcții, pentru o nouă capacitate de producție.
Pe segmentul companiilor mari, o finanțare importantă a fost cea acordată de ING, alături de un sindicat de bănci, companiei Pehart Grup - cel mai mare producător și procesator de produse de hârtie pentru uz casnic din România. Astfel, creditul sindicalizat obținut în urmă cu doi ani de companie a fost extins la 78 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Exigent Development se împrumută pentru dezvoltarea fazei 5 a proiectului Plaza ResidenceING a acordat credite de 18 milioane de euro pentru energie regenerabilă și economie circulară, între care se numără un împrumut de 6 milioane de euro acordat grupului român Promateris, lider pe segmentul de ambalaje compostabile în Europa Centrală și de Est, pentru dezvoltarea capacității de producție, dar și un credit de 2 milioane de euro pentru Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie, pentru achiziția de panouri solare și instalarea acestora.
Banca a participat la creditul sindicalizat în valoare de 127 milioane de euro pentru Green Group, lider de piață în sectorul reciclării deșeurilor (unde ING Bank România a participat în calitate de coordonator de sustenabilitate), și la a doua emisiune de obligațiuni verzi pentru NEPI Rockcastle în valoare de 500 milioane euro precum și finanțări verzi prin credite bilaterale în valoare de 35 milioane de euro.
Depozitele atrase au crescut cu 6% la 54,09 miliarde de lei.
Rezultatele publicate pe bursa de la Amsterdam de către grupul ING arată active de 10,55 miliarde de euro în România anul trecut, în creștere cu 10% și venituri în creștere cu 18% la 584 de milioane de euro, a șaptea piață ca sursă de venit din grup. Rezultatul după taxe este de 273 de milioane de euro, în creștere cu 18% față de 2021.
Grupul ING avea 3.358 de angajați în România la finele lui 2022, în creștere ușoară față de 2021, cu precizarea că o parte semnificativă a acestora oferă servicii pentru grup sau alte piețe din grup, nu doar pentru România.